Na ovom predivnom mjestu hiljade ljudi je došlo vidjeti plimu stoljeća, neki su i razočarani

Deseci hiljada znatiželjnika okupirali su povijesni Mont Saint-Michel i ostala predivna mjesta duž francuske obale kako bi svjedočili ‘plimi stoljeća’, ali događaj nije ispunio svačija očekivanja, piše Daily Mail.

Manje od očekivanog

Iščekujući vodeni zid visine četverospratnice, turisti i mještani zauzeli su sinoć i opet u subotu ujutro najbolje moguće pozicije. Mnogi su doputovali na sjevernu obalu Francuske očekujući plimu stoljeća. Stručnjaci su predviđali da će razina vode doseći 13,45 metara zahvaljujući utjecaju jučerašnje spektakularne pomrčine sunca.

No, stručnjak za plimu Nicolas Pouvreau izjavio je za France 24 kako je sve bilo nešto manje od očekivanog.

Mont Saint-Michel se tokom visoke plime pretvorio u otok, ali oseka je ljudima pružila priliku da prošetaju po morskom dnu. Lokacija pod zaštitom UNESCO-a izložena je nekima od najjačih plima i oseka, a godišnje privlači oko dva milijuna posjetitelja.

U obližnjem mjestu Sain Malo gledatelje su smočili veliki valovi koji su se ‘obrušili’ na prepunu rivu.

Foto: Reuters

Jednom u 18 godina

Iako prozvan plimom stoljeća, ovaj fenomen događa se jednom u 18 godina. Svaki put Mont Saint-Michel pruža prekrasan ambijent za one koji žele uživati u prizoru.

Zbog mirnog vremena u subotu nije bilo opasnosti od poplava, a neki od posjetitelja koji su doputovali izdaleka bili su razočarani.

Student iz SAD-a Noah Feingold rekao je da je oseka na kraju možda bila spektakularnija od same plime jer je bio u mogućnosti hodati kilometrima i vidjeti neke tajne plaže koje su vidljive samo u tim trenucima, prenosi Dnevnik.hr.

I dok je turistima uvijek zanimljiva, okolno stanovništvo zbog iznimno visoke plime zna biti tjeskobno.

Inače, posljednja ‘plima stoljeća’ dogodila se 10. marta 1997. godine, a nova se očekuje u martu 2033.

Možda vam se svidi

Comments are closed.