Na "Marš mira" ove godine odlazi preko pedeset Kakanjaca

Već šestu godinu zaredom Kakanjci odlaze u Srebrenicu-u Potočare s ciljem odavanja počasti žrtvama genocida te podsjećanja na stravične zločine koje su počinile snage vojske i policije Republike Srpske, potpomognute snagama iz Srbije, nad Bošnjacima iz “sigurnosne zone UN-a” . Pohod pod nazivon “Marš mira- Put slobode” je i “protestni” jer ima za cilj animiranje svih relevantnih aktera na lokalnom i međunarodnom nivou za brže hapšenje i procesuiranje osoba odgovornih za počinjene zločine radi zadovoljavanja pravde kao preduvjeta za izgradnju trajnog mira i tolerancije među narodima u BiH. Organizacioni odbor čini Orgaizacija porodica šehida i poginulih boraca, MDD”Merhamet” Kakanj, udruženje “Ak Saray”, dok podršku svake godine organizaciji pruža Općina Kakanj.

Organizacionom odboru ove godine su se pridružili i članovi Radio kluba, a sve u cilju odavanja počasti žrvama koje su stradale 95′ godine. Oni će za vrijeme trajanja “Marša mira” uživo izvještavati i biti u komunikaciji sa radio amaterima iz BiH.

“Juli je specifičan mjesec za narod Bosne i Hercegovine, a posebno za Srebreničane jer proživljavaju ono što se 95′ dešavalo, Zbog toga ovaj pohod ima veliki značaj i teret, ali kojeg na svu sreću olakšava sve veći broj mladih ljudi koji žele saznati o historiji protjeranih i ubijenih Bošnjaka na ovom mjestu. Ovo je pohod odavanja počasti za preko 8000 ubijenih Bošnjaka.” – kazao je Hariz Dautbašić član Organizacionog odbora.

Rok za prijavu na ovogodišnji pješački pohod “Marš mira” je 5.juli. Polazak je 7.jula ispred Spomen obilježja palim borcima odbrambeno-oslobodilačkog rata 92-95. Do sada je prijavljeno preko 40 polaznika. Iz organizacije govore kako nisu željeli opterečivati privrednike, tako da su ove godine obezbjedili jedan autobus i jedan kombi. Organizacioni odbor će i u narednim godinama organizovati odlazak na “Marš mira” kako bi mladi vidjeli šta se dešavalo Bošnjacima za vrijeme agresije na BiH,kako bi svjedočili progonu i ubijanju nedužnih civila u Srebreničkom kraju.

kakanj-x

Možda vam se svidi

Comments are closed.