Na koga se sve odnosi i kako će se sprovoditi

Iako se tokom prethodnih udara korone nije toliko isticala u prvi plan, te su firme u skladu sa mogućnostima i izborom slale radnike na rad od kuće, sada je ova mjera izbila u sam vrh preventive i postala obaveza.

 Omogućavanje rada od kuće svim zaposlenima kod kojih to radni proces dopušta – precizno glasi ova mjera, koja bi od utorka trebalo da počne da se primjenjuje.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar, rekao je danas, komentarišući nove mjere da su dva razloga u ovom slučaju presudna.

Među mjerama je da se omogući rad od kuće i to iz dva razloga da ljudi ne prave kontakte i da rasterete gradski prevoz – rekao je on.

Da je ova mjera već neko vrijeme bila u planu naglasio je ranije i dr Branislav Tiodorović govoreći o epidemiološkoj situaciji na jugu Srbije.

Nije isključeno da se preporuči da svako ko može radi od kuće, i da se djeca ne vode u vrtić, već da idu samo sa potvrdom roditelja da moraju da rade – istakao je nedavno dr Tiodorović.

Ova preporuka se najprije i obistinila u Nišu, a primjenjivana je zatim i u Temerinu i Vrbasu. Novim mjerama vlade, koje se primjenjuju od utorka, sada je ta preporuka označena kao mjera, te su nadređeni u obavezi da omoguće zaposlenima, kod kojih to radni proces dopušta, da rade od kuće.
Šta donosi ova mjera?
Rad od kuće najprije znači drastično smanjenje upotrebe javnog prevoza, samim tim se smanjuje i vjerovatnoća prenosa virusa jer je gradski prevoz označen kao jedno od glavnih mjesta zaražavanja. Pored toga, kada radite od kuće nemate kontakte sa drugim kolegama, te se i time virusu dosta “staje na put”.
Pored toga, roditelji djece koja idu u vrtić primjenom ove mjere to više ne moraju da čine. Ukoliko radite na daljinu, imate mogućnost da i djeca provedu dan kod kuće, te se i time dosta smanjuje vjerovatnoća transmisije virusa, kako među djecom tako i kod roditelja.
Podsjetimo, proteklih dana se proširila društvenim mrežama i na pojedinim portalima proširila vijest da će u naredna dva mjeseca roditelji koji imaju djecu u vrtićima morati da dostavljaju pismene potvrde da su obavezni da budu fizički prisutni na poslu kako bi njihovi mališani bili primljeni u predškolske ustanove.

Možda vam se svidi

Leave A Reply