Na Kanarima pali Hrvati s tonom kokaina u jahti dugoj 14 metara

0

Hrvatski državljani s jedrilicom otplovili iz Šibenika početkom 2020. da bi krajem avgusta zaplovili afričkom rutom krijumčarenja s Kanarskih otoka, južno, prema obalama zapadne Afrike
 
Međunarodni lanac krijumčara droge razbijen je u akciji ‘Falkuša’ koju je inicirala hrvatska policija i spriječila da na hrvatske ulice dođe na desetke kilograma droge, piše 24sata.hr.
 
Koordiniranom akcijom, specijalni tim španske Civilne zaštite je u jutarnjim satima 8. septembra, u međunarodnim vodama, uz prethodno odobrenje Hrvatske, presreo hrvatsku jedrilicu, čiju posadu su činila trojica Hrvata.
 
Četrnaestmetarsku jahtu registriranu pod imenom ‘Majic’ u LK Dubrovnik doveli su u luku. Prema hrvatskom registru, u rubrici podaci o stvarnom vlasniku upisano je ime fizičke osobe, Jan Hju Norval Gibson (Ian Hugh) iz mjesta Blekhed u Južnoafričkoj Republici.
 
Oceanis 46 je tip jahte za 12 osoba, dužine je 14 metara, proizvedena u Francuskoj prije devet godina a pokreće je glavni motor od 55 kilovarat a u pogon može i na jedra. U registru se nalazi i podatak da je jahta prethodno bila registrirana pod istim imenom i u Velikoj Britaniji te Sjevernoj Irskoj.
Pretragom jedrilice pronađeno je ukupno 980 paketa s oko 980 kilograma kokaina visoke čistoće, izvijestio je u subotu MUP.
 
Prema procjenama španske policije, ulična vrijednosti zaplijenjenog kokaina je veća od 40 miliona eura.
 
Prema do sada prikupljenim saznanjima kokain je bio namijenjen evropskom, španskom i hrvatskom tržištu. Akcija ‘Falkuša’ krenula je u februaru.
 
Policija je izvijestila da je ‘u okviru svojih aktivnosti’ prikupila inicijalna saznanja o prekoatlantskom krijumčarenju većih količina kokaina u koje su, kao pripadnici tzv. Balkanskog kartela, aktivno uključeni Hrvati.
 
Istražitelji su do sada utvrdili kako su hrvatski državljani s jedrilicom otplovili iz Šibenika početkom 2020. da bi krajem avgusta zaplovili afričkom rutom krijumčarenja s Kanarskih otoka, južno, prema obalama zapadne Afrike, gdje su organizirane kriminalne grupe, koje je angažirao kartel, na ‘Majic’ ukrcale kokain.
na Kanarima, policajci su u petak na šibensko-kninskom području pretražili više domova i drugih prostora kod više ljudi povezanih s uhapšenima i tom prilikom oduzeli više računara, mobitela i drugih predmeta.
 
Drogu nisu pronašli. Istraživanje se nastavlja a usmjereno je, ističu u MUP- u, prema kriminalnoj ćeliji unutar tzv. ‘Balkanskog kartela’ koja se specijalizirala za pružanje “usluga” krijumčarenja droge jedrilicama i jahtama. Hrvati, Srbi i Crnogorci na dobrom su glasu kod međunarodnih narko kartela koji se bave krijumčarenjem kokaina morskim putevima.