Na izložbi “Blago zemlje” prikazan sjaj BiH !

Početak šestog dana manifestacije Kakanjski dani 2018 označen je izložbom pod nazivom “Blago zemlje”.

Izložba je održana na platou ispred Muzeja Kakanj  a za čiju organizaciju je zaslužno Udruženje “Gorski kristal” iz Visokog.

Na izložbi prisutni su mogli vidjeti kristale koji su iz Bosne i Hercegovine ali i iz svijeta kao što je Siera Leone, Indija, Španija, Maroko, Urugvaj…

Fotogaleriju pogledajte klikom ovdje.

U neformalnom razgovoru sa članovima ovog udruženja rekli su nam da je njihova želja  privući posjetitelje kako bi nekome to postao hobi ali i način za predstavljanje vlastite kulture.

-Uglavnom su izloženi bh. kristali  upravo kako bi pokazali skrivene ljepote naše zemlje, otuda i naziv izložbe “Blago zemlje”, do koje se dolazi samo posebnim trudom i radom.

-Kako dalje navode, BiH je jedna od najbogatijih država mineralima i kristalima u Evropi a na njihovim izložbama vidite čistu prirodu dok minerali i kristali izgledaju kao da su tehnički obrađivani.

Fotogaleriju pogledajte klikom ovdje.

Minerali su oduvijek fascinirali čovjeka prije svega zbog svoje vizuelne privlačnosti, izuzetne čistoće te igre boja. Minerali imaju ljekovitu moć, utiču na raspoloženje i stanje svijesti. Zbog njihove široke primjene, mnogi ljudi ih nose uz sebe. Najpraktičniji način da se kamen nosi uz tijelo jeste njegova upotreba u izradi ogrlica, medaljona, i ostalih komada nakita.

Neke od minerala i kristala su posjetioci imati priliku vidjeli na izložbi su: ametist, rozen kvarc, gorski kristal, čilibar ili jantar kao i mnoge druge.

 

(E. Fejzović / Kakanj-X)

Možda vam se svidi

1

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Recent comment authors
noviji stariji najviše glasova
trackback

[…] VEZANI ČLANAK:  Na izložbi “Blago zemlje” prikazan sjaj BiH ! […]