11.8 C
Kakanj
Nedjelja, 16 Maja, 2021

Na inicijativu kakanjskog vijećnika Elmedina Kukića Vlada F BiH utvrdila prijedlog izmjena zakona o igrama na sreću

Federalna vlada utvrdila je, na prijedlog Federalnog ministarstva finansija, izjašnjenja povodom dvije inicijative koje se odnose na hitno donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću, koje su podnijeli zastupnik u Skupštini Srednjobosanskog kantona Elvedin Mušanović i vijećnik Općinskog vijeća Kakanj Elmedin Kukić.

Kako je navedeno u prvom izjašnjenju, u FBiH je donesen novi Zakon o igrama na sreću koji je stupio na snagu 2. juna 2015. godine, čijim odredbama su taksativno propisani uvjeti pod kojima se pravnim osobama može oduzeti odobrenje za priređivanje igara na sreću. Osim toga, propisane su i stroge kaznene odredbe za prekršaje u ovoj oblasti, te su detaljnije dorađene i precizirane odredbe o zabrani sudjelovanja maloljetnika u svim igrama na sreću.

Također, pecizirane su i odredbe u vezi sa inspekcijskim nadzorom nad radom priređivača igara na sreću, s ciljem stvaranja pretpostavki za intenziviranje aktivnosti kontrolnih organa na suzbijanju protuzakonitog ponašanja priređivača.

Imajući ovo u vidu, kao i činjenicu da je Zakon donesen nakon dugotrajne procedure, koja je podrazumijevala sveobuhvatnu javnu raspravu, u narednom periodu, odnosno određenom vremenskom intervalu, bit će praćeni efekti primjene Zakona i, nakon toga, utvrđeni potreba i obim predlaganja njegovih izmjena.

U tom kontekstu, prilikom ocjene i eventualnog predlaganja izmjene ovog zakona, Federalno ministarstvo finansija će uzeti u razmatranje dostavljene prijedloge u vezi s propisivanjem veće udaljenosti uplatnih mjesta od vjerskih objekata, te osnovnih i srednjih škola, kao i međusobnoj udaljenosti pojedinih uplatnih mjesta.

U drugom izjašnjenju je, također, navedeno da su novim Zakonom o igrama na sreću detaljno uređeni prostorni, tehnički, financijski i drugi uvjeti za izdavanje odobrenja i rad priređivača u ovoj oblasti. Federalno ministarstvo finansija će i u ovom slučaju postupiti na isti način i, nakon procedure, uzeti u razmatranje prijedlog dostavljen u drugoj inicijativi.

Donesen je zaključak da Federalno ministarstvo finansija pripremi i Vladi dostavi u roku od 30 dana presjek stanja u ovoj oblasti, s brojem uplatnih mjesta i uposlenih, poreznih prihoda i efekata primjene Zakona na Budžet FBiH.

 

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO