Na hiljade vrana sletilo kod Jagodine, građani u strahu

U potrazi za hranom pojedine sjeverne ptice polako pristižu u naše krajeve da prezime, a među njima su i vrane iz vrste gačac koje su nedavno u velikom jatu od nekoliko hiljada ptica došle u dolinu Velike Morave kod Jagodine (Srbija) i kod nekih građana izazvale nelagodu i strah.

– Ta vrsta vrana živi u većim kolonijama, i u ovom periodu godine dešava se da populacija iz sjeverne Evrope pronalazi hranu u našoj zemlji i pridružuje se domaćim jatima. Zbog toga ta jata mogu nekada brojati i više hiljada jedinki – rekao je Knežević za Tanjug.

Naime, tako veliki broj gačaca mogao bi da ima pozitivnu ulogu u zaštiti životne sredine, kaže Knežević, jer su, objašnjava, gačci svaštojedi i besplatno za nas ‘recikliraju’ veliku količinu organskog otpada koja završi u prirodi.

Osim vrana, kaže on, u Srbiji će ove godine prezimiti i druge ptice, kao što su sjeverne zebe, obične zebe, češljugari, zelentarke, zimovke, odnosno sve one vrste koje se u nastupajućem hladnom periodu spuštaju u niže predjele kako bi pronašle hranu.

– Mnogi možda ne znaju, ali brojnim vrstama ptica je hrana osnovni motiv zašto se uopšte sele, ne toliko zima pa da ne mogu da izdrže hladnoću – objasnio je Knežević.

Zanimljivo je, navodi on, da će se i neke ptice, koje mi znamo kao ptice selice, zadržati nešto duže u Srbiji zbog miholjskog ljeta, a možda i ovdje provesti cijelu zimu.

– Nije rijetkost da se i neke tipične selice, na primjer rode, zadrže kod nas i tokom čitave zime, budući da hranu pronalaze na deponijama i uspiju da prezime zimu – navodi Kneževć, piše “Tanjug”.

Možda vam se svidi

<b>NAPOMENA:</b>Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar