Na austrijskom fudbalskom stadionu niknula šuma

0

Kad je umjetnik rođen u Švicarskoj Klaus Littmann prije više od 30 godina ugledao crtež olovkom koji je napravio Max Peintner, rodila mu se ideja koja je ovih dana zaživjela u Klagenfurtu na fudbalskom stadionu Wörthersee, piše “Punkufer“.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Najveća umjetnička instalacija svih vremena u Austriji ‘Za šumu – Beskrajna privlačnost prirode’ moći će se besplatno razgledati do 27. oktobra, a cilj joj je upozoriti javnost na to da bi se uskoro prirodne ljepote mogle vidjeti isključivo u malobrojnim, posebno dizajniranim prostorima.

Požari, uragani i druge prirodne katastrofe dovoljan su poticaj da razmislimo o štetnom djelovanju na okoliš. Nadahnut ilustracijom na kojoj gomila ljudi promatra šumu na stadionu, Klaus Littmann posadio je drveće karakteristično za Austriju i središnju Evropu.

Po završetku izložbe drveće će biti pažljivo presađeno na obližnjem polju. Umjetnikov je cilj navesti javnost da se zapita što možemo učiniti za okoliš i kako zaustaviti nanošenje štete prirodi koju smo uzimali zdravo za gotovo.