25.5 C
Kakanj
Četvrtak, 13 Maja, 2021

Muzej Kaknja: Sjaj i ljepota Sultan Fatihove džamije u kakanjskom muzeju

U svjetlu mjeseca Ramazana, vođena putevima čuvanja iskonskih vrijednosti, dosegnula je pijedestal  muzejskog eksponata – maketa Sultan Fatihove džamije u Kraljevoj Sutjesci.

Zahvaljujući saradnji Muzeja Kaknja i maketara Elvedina Memića iz Hadžića, maketa jedne od najstarijih džamija u BiH izrađena je i data u amanet Muzeju Kaknja, da satka priču o njenoj historijskoj i duhovnoj vrijednosti, svim dobrim dušama koje posjećuju muzej.

Čuvana stoljećima, Sultan Fatihova džamija u Kraljevoj Sutjesci prkosi  vremenu i zaboravu, ponosno se uzdižući pored kraljevskog grada  i izvora sjećanja na stare običaje ovog kraja.

Teritorijalno, džamija je smještena na području zvanom Prijeko, na lijevoj obali rijeke Trstionice, u Kraljevoj Sutjesci.

Prema narodnom predanju, džamija je sagrađena 1463. godine i to za samo nekoliko dana.

Na tom mjestu, u Sutješkoj kotlini, Sultan Mehmed Fatih odmarao je sa svojom vojskom prilikom osvajanja Bobovca. U vremenu kada je  obavljao namaz (molitvu) usadio je štap (sùtru) koji se postavlja prilikom namaza na otvorenom. Tokom obreda primijetio je mrava kako se u vidu spirale uspinje na vrh štapa i vraća nazad.

Bio je to Sultanu haber da na ovom mjestu treba da sagradi džamiju. On je to i učinio. Izgradio je džamiju koja postojano i danas stoji ponosna na svog neimara i vrijeme u kome je izgrađena.

Sultan Fatihova džamija s haremom i mezarjem proglašena je nacionalnim spomenikom BiH.

Maketa džamije bit će postavljena u izložbenom prostoru Muzeja Kaknja i na ovaj način će obogatiti fundus muzeja ali i nadopuniti historijske činjenice vezane za postojanje džamije.

Stigla nam je u muzejske odaje s mirisom Ramazana i  donijela dašak sjećanja i amanet oprosta i čuvanja od zaborava.

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO