Muslimani u Francuskoj pozvali na mir uoči novog broja Charlie Hebdoa

Iako je među muslimanima u Francuskoj rašireno mišljenje da ovaj list stigmatizuje muslimane, Arapski svjetski institut u Parizu pruža punu podršku solidarnosti kampanji “Ja sam Charlie”

Francuska muslimanska udruženja pozvala su u utorak na mir i poštovanje slobode mišljenja uoči izlaska novog broja magazina Charlie Hebdo, u kome će, kako je najavljeno, biti karikatura poslanika Muhameda.

Francusko vijeće muslimanske vjere i Unija francuskih islamskih organizacija objavila je zajedničku izjavu kojom je pozvala muslimansku zajednicu da “ostane mirna i da izbjegava emotivna reagovanja koja su nespojiva s njenim dostojanstvom, poštujući slobodu mišljenja”, prenosi agencija AFP.

Novi broj satiričnog lista Charlie Hebdo izaći će sutra, sedmicu dana poslije napada islamskih terorista na redakciju ovog nedjeljnika u Parizu, kada je ubijeno 12 osoba.

Iako je među muslimanima u Francuskoj rašireno mišljenje da ovaj list stigmatizuje muslimane, Arapski svjetski institut u Parizu pruža punu podršku solidarnosti kampanji “Ja sam Charlie”, koja je pokrenuta kao simbol otpora teroru.

Na zgradi Instituta okačen je veliki transparent na kojem crvenim slovima piše “Svi smo mi Charlie“, prenosi agencija Tanjug.

Izvor:Fokus.ba

Možda vam se svidi

Comments are closed.