Muškarci u BiH stidljivo puštaju brkove

Brkovi, ukras muškog lica, tokom ovog mjeseca imaju potpuno novo značenje. Razlozi zbog kojih muškarci širom svijeta tokom novembra puštaju brkove su plemeniti, a svi koji to rade potaknuti su globalnim pokretom „Movember“, koji je još 2003. godine pokrenut u Australiji, prvenstveno radi podizanja svijesti o raku prostate i testisa, ali i drugih bolesti, primarno vezanih uz mušku populaciju.

Drugi najčešći zloćudni tumor
Tako su riječi moustache (brkovi) i novembar spojene u „Movember, a organiziraju se brojne akcije, predavanja, nagradne igre i slično koje će muškarce potaknuti na testiranje i preglede.

I u BiH se posvećuje pažnja globalnom pokretu „Movember“, a brkove i bradu uz milione muškaraca širom svijeta puštaju i poznate, javne osobe, kao što su reper Frenkie te glumci Moamer Kasumović i Adnan Goro, koji učestvuju u kampanji dm drogerie markt BiH.

Ipak, čini se da u odnosu na oktobar, koji označava borbu protiv raka dojke kod žena, „Movember“ u BiH nije na tom nivou, iako je porazna činjenica da je rak prostate po učestalosti drugi najčešći zloćudni tumor kod muškaraca.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, u protekloj godini od raka prostate oboljelo je 1.326 muškaraca. Njih 458 je starosne dobi između 19 i 64 godine, a od 65 i više godina oboljelih je bilo 868.

Podaci za proteklu godinu pokazali su i da je došlo do porasta oboljelih u odnosu na 2017., kada je zabilježeno 1.112 slučajeva. U toj godini bilo je i manje oboljelih između 19 i 64 godine starosti u odnosu na 2018., kada su registrirana 324 slučaja, a ista situacija je bila s grupom oboljelih starosne dobi od 65 godina i više u kojoj je bilo 788 muškaraca.

– U poređenju podataka za posljednje dvije dostupne godine, 2017. i 2018., vidljivo je da je došlo do porasta stope oboljelih muškaraca sa 10,3 na 10.000 muškaraca u Federaciji BiH na 12,3 na 10.000, što znači da na 10.000 muškaraca u FBiH obolijevaju 12,3 osobe muškog spola – kazala nam je Maja Kojović, portparol ZJZ FBiH.

Broj umrlih od raka prostate u 2017. godini iznosio je 232, a lani su zabilježena 223 smrtna slučaja.

Apelira i na supruge, majke, sestre…
Doktor Mustafa Bazardžanović, jedan od vodećih urologa u našoj zemlji, ali i šire, podvlači da je jedini način detektiranja karcinoma prostate, upravo, rana dijagnostika.

– Jedini način da se ta bolest detektira, pošto je to tihi ubica, jesu preventivni pregledi i određivanje PSA (bjelančevina koja otkriva zbivanja u prostati) u krvi. Na osnovu toga se može procijeniti da li je potrebna daljnja dijagnostika. Dakle, sva priča i poenta je na preventivnim pregledima, jer čekati da se jave tegobe nešto je najgore – iznosi dr. Bazardžanović.

Stoga, on poručuje svim muškarcima da se testiraju i pregledaju, a apelira i na supruge, majke, sestre da svoje muževe, sinove, braću potiču na to.

Nije hipi pokret, već alarm
Jedan od onih muškaraca koji su se u BiH odlučili u novembru ukrasiti lice brkovima i podvrgnuti se pregledu je Nasto Jakovljević iz Banje Luke.

Zdrava ishrana i redovni samopregledi, kako nam kaže, tokom cijele godine su nešto na čemu se zasniva njegova briga o zdravlju. To je mali korak, naglašava, koji svako od nas može učiniti. Slaže se da kampanje kod nas baš i nisu na nekom „zapadnom“ nivou.

– Mi još trebamo dokazati da „Movembar“ nije hipi pokret nego neka vrsta alarma koji nas upozorava da ne smijemo zapustiti ono što nam je najvažnije, a to je zdravlje. Ali, dobro je vidjeti da se svake godine sve više ljudi uključuje u ovu kampanju. Također, brojne akcije i popusti na urološke preglede dobra su stvar, ali ne treba čekati novembar da bismo stavili naše zdravlje na prvo mjesto – govori nam ovaj mladić.

KESTENJAČA – Jesen je doba koje na ulice donese miris pečenih kestena. Upravo sličnog oblika i veličine tog ploda je prostata, koja se, stoga, naziva i kestenjača, prenosi “Avaz“.

Izvor

Možda vam se svidi

Leave A Reply