MUP ZDK: Izvršenim pretresom policijski službenici pronašli opojnu drogu i oružje

U okviru aktivnosti na suzbijanju i preveniranju neovlaštenog posjedovanja, proizvodnje i stavljanja u promet opojnih sredstava, policijski službenici Policijske stanice Kakanj došli su do određenih operativnih saznanja da se lice B.A. može dovesti u vezu sa zloupotrebom droga, te se, postupajući po prikupljenim informacijama, pristupilo preduzimanju niza mjera i radnji s ciljem provjere istih. U skladu sa prikupljenim operativnim saznanjima, a na osnovu naredbe Općinskog suda u Kaknju, dana 29.01.2015. godine, u ulici Željeznička u Kaknju, izvršen je pretres kuće koju koristi navedeno lice, kojom prilikom je pronađeno:

–          sedam paketića od alu i pvc folije sa sadržajem biljne materije koja asocira na opojnu drogu marihuanu, bruto težine 12,07 grama; i

–          jedan pištolj, marke „M-57“, kalibra 7,62 mm, sa okvirom u kojem se nalazilo 9 komada municije navedenog kalibra.

Izvršenim provjerama utvrđeno je da je pištolj pronađen tokom pretresa otuđen dana 21.12.2012. godine, u mjestu Podbjelavići, općina Kakanj, kada je od strane nepoznatih lica izvršena provala u kuću, vlasništvo P.J., iz koje je tom prilikom, pored navedenog pištolja, otuđena i određena količina drugih predmeta. Tokom kriminalističke obrade nad licem B.A. koje je prethodno lišeno slobode, došlo se do informacija o licu J.E. od kojeg je B.A. kupio sporni pištolj, a što će biti predmetom dodatnih provjera i poduzimanja mjera i radnji od strane policijskih službenika.

Nakon prikupljenih dokaza i dokumentovanja krivičnih djela, Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona će od strane Policijske stanice Kakanj biti dostavljen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca protiv lica B.A., rođenog 1987. godine, iz Kaknja, zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ iz člana 238. Krivičnog zakona FBiH, te krivično djelo iz člana 52. Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije Zeničko-dobojskog kantona.

Zavedenom kriminalističkom obradom utvrđeno je da je B.A. sporni pištolj kupio od lica J.A.. rođenog 1990. godine, iz Kaknja, protiv kojeg će biti dostavljen Izvještaj Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona, nakon dokumentovanja krivičnog djela počinjenog od strane istog.

Možda vam se svidi

Comments are closed.