Muamer i Delmin otišli u Njemačku da zarade, ali su nasjeli na prevaru firme iz Zagreba

Firma iz Zagreba je dvojicu Bosanaca poslala na rad u Njemačku. Tamo su radili  mjesec i po i za svoj posao nisu plaćeni. 

– Otišli smo da zaradimo, da dostojno prehranimo porodice, ali u Njemačkojsmo bili i gladni i žedni. U Bosnu se vraćamo prevareni, bez marke – ispričali su za „Dnevni avaz“ Zeničani Muamer Muračević i Delmin Omeragić.

Firma iz Zagreba poslala ih je na rad u „obećanu zemlju“. Radili su mjesec i po i za svoj posao nisu plaćeni. Prema njihovim riječima, ostali su im dužni po 2.000 eura.

– Imamo još kolega koji su isto zaglavili ovako, ostali su im dužni više od 1.500 eura. Oko petnaestak ljudi je „izvisilo“ i dovedeni su na ivicu propasti iako su pošteno radili svoj posao. Ko zna koliko su naših građana na ovaj način prevarili – rekao je Muračević.

Kad su htjeli da se vrate u Zenicu naišli su na još veće probleme. Nisu imali ni za kartu nazad, pa su, kako kažu, ostali očajni i iscrpljeni u tuđoj zemlji.

Kontaktirali su nekoliko puta vlasnika firme, ali jedinu informaciju koju su dobili jeste da je vlasnik, navodno, umro.

– To nam je rekao njegov sin, kao i da on nema veze s firmom, iako u Privrednom registru Hrvatske, sin stoji, pored oca vlasnika, kao jedini zastupnik. Rekli smo mu da nemamo novca da se vratimo. Više nam se nije javljao na pozive – rekao je Muračević.

Posudili su novac od jednog čovjeka iz Mrkonjić-Grada kojeg su upoznali u Njemačkoj kako bi kupili karte do Zagreba, piše Avaz.

Možda vam se svidi

Leave A Reply