Mrkva, med i luk štite od prehlade

Ako želite da ostanete zdravi tokom zime, važno je da pazite na ishranu. Zbog toga bi ovih pet namirnica obavezno trebalo da uključite u jelovnik tokom hladnih mjeseci.

Mrkva – Bogata beta karotenom i vitaminom A, mrkva pomaže u borbi protiv prehlade i gripa. Osim toga, štiti i od infekcija koje su veoma česte za vrijeme zimskih mjeseci.

Zeleni čaj – On je snažan antioksidans i ima jaka antivirusna i antibakterijska svojstva. Ispijanjem tri do pet šoljica zelenog čaja dnevno osnažićete imunitet.

Pečurke – One štite od prehlade i virusa tokom zime. Bijele pečurke značajno povećavaju nivo prirodnih ćelija ubica – vitalnu komponentu imunološkog sistema.

Bijeli luk – Od davnina se koristi kao lijek za prehladu i grip. Zapadna medicina smatra da on ima mogućnost povećanja enzima koji pomažu jetri u detoksifikaciji krvi i na taj način osnažuje imunitet.

Med – Poznat je po svojim antibakterijskim svojstvima koja pomažu u borbi protiv bakterija i virusa. Kašiku meda stavite ujutro u šoljicu čaja ili pred spavanje u šolju toplog mlijeka.

Možda vam se svidi

Comments are closed.