Mreža: Sa uvjetne u vrh MUP-a

Zapadnohercegovački kanton – biti načelnik općine u milionskom kreditu i dubiozi, pa postati sabornik ili biti osuđivan, pa postati čelnik krim-policije. Sve prolazi ako je politika iza. Krivotvorenje službenih isprava, sporno izdavanje dozvola za oružje, zloupotreba položaja bivaju zaboravljeni. Afere u nizu.videoprilog Nerminke Emrić

U selu Zvirići, nadomak graničnog prelaza Bijača, nalazi se ogroman prostor od milion i petstotina hiljada kvadratnih metara na kojem su trebali niknuti hoteli s terenima za golf, no to se nije desilo. Nakon toga Općinsko vijeće Općine Ljubiški donosi odluku da taj prostor pretvori u industrijsku zonu. To je odlučeno prije četiri godine, no do danas ni toga nema.

Godine 2006. Općina Ljubuški zemljište je dodijelila firmi “Nativa”, u vlasništvu Milana Lučića i austrijskog investicijskog fonda. Općina ga je prodala za dva miliona i 312 hljada, dakle – za 1,5 KM po kvadratnom metru, iako je stvarna cijena tada bila najmanje duplo veća. Prema planovima, trebali su tu biti izgrađeni prestižni hoteli i vrhunski golf tereni te različiti drugi sadržaji za odmor. Sve je bilo zamišljeno kao iz bajke, a u hercegovačkom kamenu. Nakon što godinu dana ništa nije urađeno, ugovor je raskinut, a Općina je, prema ugovoru, bila obavezna vratiti novce “Nativi”.

“Općina Ljubuški i ja osobno ne spori taj dug. U prvoj fazi smo spriječili pljačku državne imovine, danas štitimo općinski proračun. Koliki će se iznos vratiti to ćemo tek vidjeti”, kaže ljubuški načelnik Nevenko Barbarić.

Kada Barbarić govori o sprečavanju pljačke imovine, potrebno je kazati da je upravo on potpisao ugovor s “Nativom” o prodaji zemljišta, a kada govori o zaštiti proračuna, onda se nije trebao zadužiti. Naime, krajem 2010. godine donosi se odluka o kreditnom zaduženju kod Hypo Banke, tačno onoliko koliko se dugovalo “Nativi”, koja je u međuvremenu postala vlasništvo Hypo Group.

U obrazloženju za budžet te godine stoji: “Sukladno sporazumu s ‘Nativom’, koja je prema rješenju općinske službe izgubila pravo korištenja građevinskog zemljišta, Općina Ljubuški osigurala je sredstva za otkup zemljišta na Bijači, koje je Općini Ljubuški vrlo interesantno zbog izgradnje nove poslovne zone. Sredstva za ovu namjenu Općina Ljubuški osigurala je kroz kreditno zaduženje u iznosu od 2.315.000 KM.“

Međutim, načelnik Općine Ljubuški tu odluku nije poštovao i novac je utrošio u druge svrhe. Danas Barbarić tvrdi da odluka o zaduženju nije bila za vraćanje duga “Nativi” već za općinske projekte i dodaje da je sve moguće provjeriti u odluci Općinskog vijeća, ali i u stenogramu sjednice.

Potražili smo i općinske vijećnike, evo šta kaže Dobroslav Bukmir, općinski vijećnik HDZ-a 1990: “Općinsko vijeće je donijelo odluku da se namjenski podignu dva miliona i 312 tisuća samo za isplatu ‘Native’. To načelnik nikada nije proveo. Nemam točnih saznanja gdje je novac potrošen. Nekoliko godina mi iz oporbe postavljamo pitanje o tome. Samo znamo da nije isplaćen ‘Nativi’, dakle, nije namjenski potrošen. Načelnik nam nikada nije direktono odgovorio na to pitanje.”

Nepoštivanjem sporazuma već četiri godine rastu zatezne kamate. “Zatezna kamata je 12%. To traje već nekoliko godina i neslužbeno saznajem da kamata iznosi već više od tri miliona. To će općina, odnosno svi mi građani općine Ljubuški na kraju morati vratiti”, dodaje Bukmir.

Načelnik Barbarić tvrdi da odluku o kamati ne prihvata te da kamate neće platiti, dok je on na čelu općine – “ni marku”.

U Općinskom sudu Ljubuški sutkinja Katica Artuković je donijela rješenje o ovrsi računa, prisilno ostvarenje tražbina. Barbarić kaže da kamate neće platiti. Neće jedino ako na to pristanu vjerovnici “Native”, jer je zakon jasan. Općina Ljubuški se zadužila više nego to Zakon o dugu i garancijama FBiH dozvoljava, na što upozoravaju i federalni revizori u svom izvještaju: „Provedenom revizijom konstatirali smo kako Općina u cilju istinitog i točnog iskazivanja obaveza i realnog planiranja njihovog izmirenja, nije proračunom planirala sredstva za potencijalne obaveze koje mogu proistaći iz sudskih sporova niti je u svom knjigovodstvu evidentrala iste.“

Barbarić tvrdi da Općina Ljubuški ne duguje ni jednom preduzeću niti jedne marke. Međutim, osim duga “Nativi” i “Kerametalu”, što su revizori zabiljezili, Općina duguje i Komunalnom preduzeću Ljubuški 171.000 KM, kao povrat poreza, tvrde vijećnici. Duguje se i općini Vrgorac, za isporučenu vodu ljubuškim selima. A ugovor o isporuci vode su potpisali upravo načelnik Barbarić i gradonačelnik Vrgorca Borislav Matković. Da postoji i taj dug načelnik negira.

Dug je prikazan kao tražbina vjerovnika KP Vrgorac u visini 467.920 KM što jasno pokazuju dokumenti. Barbarić, ipak, kaže da mirno spava. Da mirno spava poručila je i glavna tužiteljica ZHK-a Vesna Ćavar, koju smo tražili da stane pred kamere, što je odbila. Putem glasnogovornika poručila nam je da u slučaju Nativa nema nezakonitosti.

“Tri istrage su vođene i u sve tri je utvrđeno da nema elemenata kaznenog dijela”, kazao nam je Dejean Ruzić, glasnogovornik tuzilaštva ZHK-a.

Iz ureda disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeće Bosne i Hercegovine , dobili smo informaciju da je Ured registrovao jednu pritužbu u 2015. godini protiv tužiteljice Vesne Ćavar koja će biti predmet provjera u skladu sa Zakonom o VSTV-u BiH. Uglavnom, sve – od istražitelja preko vlasti do pravosuđa – očito ima svoju vezu u Ljubuškom, pa smo načelnika Barbarića pitali o još jednom načelniku, onom policijskom – Miroslavu Galiću. I o kriminalu koji muči MUP ZHK-a kantona, smješten također u Ljubuškom, samo 200 metara dalje od zgrade općine.

“Uistinu ne znam da je načelnik krim-policije osuđivan. Znam ga dok je još bio načelnik Policijske uprave u Posušju, a za presudu ne znam”, tvrdi Barbarić.

U maloj sredini sve se zna, pa i to da je Galić u vrijeme upravljanja policijom u Posušju, gdje je bio policijski načelnik, činio kaznena dijela. U presudi Općinskog suda Široki Brijeg – prvooptuženi je Miroslav Galić: „Krivi su, prvooptuženi Miroslav Galić za kazneno dijelo Krivotvorenja službene isprave te za produljeno kazneno dijelo Zloupotrebe položaja ili ovlasti te mu sud izriče jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od jednu godinu i tri mjeseca.”

Prvooptuženi Galić je naređivao podređenim da izdaju protuparvno osobne iskaznice drugim državljanima, zatim da vrše registraciju vozila bez carinjenja i plaćanja poreza, zatim da vrše naplatu u gotovini sredstava za cestarinu, vodoprivredu i doprinose, naređivao je svojim službenicima da odobravaju produženi boravak u BiH stranim državljanima, što im je poslužilo za uvoz robe u BiH bez plaćanje carine i poreza, tako su pronevjereni milionski iznosi. Sve to stoji u presudi, ipak sud je odlučio da i kaznu zatvora od godinu i po preinači u uvjetnu na tri godine. Kaznu je izrekao Općinski sud u Širokom Brijeg 2006. godine. Nezakonite radnje su otkrivene još 2002. godine unutarnjom kontrolom i tadašnji ministar MUP-a Zoran Vukšić odmah je zbog toga udaljio Galića s posla.

Međutim, to nije trajalo ni četiri mjeseca. Odlaskom Vukšića, a dolaskom novog ministra Ivana Paponje, Galić se vraća u policiju, i to ga unapređuju na mjesto načelnika Policijske uprave Posušje. Galić je nastavio činiti kaznena dijela i 2006. uslijedila je presuda suda. No, ni to nije spriječilo političke moćnike da ga kao osuđenog policijskog službenika udalje s posla, već čine presedan i Galića imenuju čak i na bolju poziciju – prvog čovjeka krim-policije kantonalnog MUP-a.

Zato smo ponovno pred Ministarstvom unutrašnjih poslova. Kao i prilikom prvog dolaska dočekala nas je tišina. Policajci pristojni i dobronamjerni, čak radosni što nas vide, a veliki ne žele da nas prime. Glasnogovornik MUP-a Damir Čutura nam je neprimjereno pokazao izlazna vrata, rekavši da Miroslav Galić, načelnik Krim-policije, ne želi stati pred naše kamere. Nakon nekog vremena, rečeno nam je da će nas primiti dugogodišnji pravnik Zeljko Jukić, alfa i omega „prava“, koji je preživio sve ministre ovog kantona.

Bez obzira na insistiranje, Jukić je odbio da javno govori pred kamerom. Tako je izbjegao odgovoriti koji referent je u ovom sektoru uzimao novac od osoba koje su tražile dozvole za nošenje oružja, te koliko je istine u tome kako je upravo i ljubuški načelnik dobio dozvolu bez provedene bilo kakve procedure.

Jukić nije želio govoriti u kameru, pa nije ni demantirao da je upravo on po nalogu bivšeg ministra Ivice Gašpara izradio rješenje o zapošljavanju Miroslava Galića. Tražili smo dokumentaciju i pojašnjenje konkursne procedure na osnovu koje je Galić primljen, trudili su se, ali nisu našli.

Postavlja se i pitanje koji čin ima Miroslav Galić i kako ga je dobio, jer da bi policijski službenik bio načelnik sektora mora imati odgovarajući čin. Usto, Galić nema visoku stručnu spremu. Za načelnika sektora ga je imenovao Milenko Madunović, za kojeg takođe tvrde da je nezakonito postavljen u vrh policije u ZHK-u. A ime pravnika Željka Jukića smo našli i u dokumentima presude, i to kao svijedoka odbrane tokom suđenja Galiću. Da je svega ovdje bilo i da će priče još biti potvrđuje i ljubuški načelnik.

“Ja sam jedan od svjedoka gdje se unutar policije bavilo i prostitucijom i krađom auta i švercom cigareta, čak i droge, i svim nedozvoljenim stvarima i nadam se i vjerujem da su to prošla vremena”, ističe Barbarić.

Nažalost, neće biti prošla vremena sve dok su sudionici tog vremena i danas na pozicijama – i u policiji, ali i u politici.

federalna.ba/Mreža

Možda vam se svidi

Leave A Reply