Mr. Sulejman ef. Čeliković: Ova situacija nije nas odvojila od Allaha i ibadeta

Voditelji razamanskog programa na Hayat telviziji večerašnju iftarsku kafu popili su sa Kakanjcem mr. Sulejmanom ef. Čelikovićem.

S obzirom na to da je efendija inspirativan, tema nije falilo. Brzo se ovoj trojci u studiju pridružio i profesor na Franjevačkoj teologiji fra Ivo Marković , te profesor Emir Merjemić.

  • Ova situacija nije nas odvojila od Allaha i ibadeta. Zasigurno zasada imamo iftare i sehure u porodičnom okruženju kao nikad dosada – kazao je efendija.

Večeras ćemo gvoriti o prijateljstvu i povjerenju.

  • Emanet je svakako nešto čime je Allah počastio umet svoj. Čovjek ne shvaća ozbiljnost onog što prihvata, a prihvatio je emanet Božanski. Mi emanet treba da prihvatimo i nosimo sa sobom. Allah kaže da emanet damo onome koje ehli, koji su kadri da ga nose. Allah nas je stvorio i dao nam je princip zbog kojega možemo biti sretni. Zato su emanet i povjerenje vezani za vjeru.

Mi smo na neki način oslonjeni jedni na druge.

 

  • Prijatesljstvo je sastavni dio života, i sama riječ kaže da je to nešto što prija. Ja bih uvijek to vezao za jednu stvar, prije svega to povjerenje trebamo imati prema Bogu. Povjerenje se razlaže, prema Bogu, sebi i onda prema svim ostalim ljudima. Prijateljstvo trebamo imati prema svima. U svim segmentima postoji kvalitetan, prijateljski odnos. Kada poremetimo ispravne odnose iznevjerili smo emanet i prijateljstvo.

 

Cijeli razgovor pogledajte u videu.

Hayat.ba

Možda vam se svidi

Leave A Reply