mr. Irfan Hasagić: Kakanjci će skijati za Novu godinu

Po završetku četverogodišnjeg mandata g.Elvedina Šehagića na mjestu direktora JP Kakanj-sport koji je na proteklim izborima postao vijećnik u Općinskom vijeću Kakanj, odlukom Nadzornog odbora JP Kakanj-sport je 5.12.2012. godine na mjesto v.d.direktora došao mr.Irfan Hasagić koji je zaposlenik ovog preduzeća od 2008. godine. Prije toga je radio u Sarajevu na FASTO-u u Sarajevu u periodu od 1996-2008. Magistrirao je 2003. godine na Fakultetu za fizičku kulturu u Sarajevu. Razlog za intervju je početak upitne sezone skijanja, odnosno zimovanja na zimovalištu Ponijeri, jer je poznato da Ski-liftovi na Ponijerima pripadaju JP Kakanj-sport.

Gospodine Hasagić, evo uskoro će mjesec dana kako ste na osnovu odluke Nadzornog odbora JP Kakanj-sport, imenovani za v.d. direktora JP Kakanj-sport. Kakvo ste stanje zatekli na novom radnom mjestu?

Na osnovu odluke Nadzornog odbora 5.12.2012. imenovan za vd.direktora JP Kakanj-Sport. Iako sam uposlenik ovog preduzeća, po dolasku na ovo mjestu sam se počeo upoznavati sa trenutnom situacijom u preduzeću, najviše u polju papirologije i dokumenata koji mi nisu bili dostupni i poslovima koje do tada nisam obavljao. Još uvijek nisam dobio sve što bih trebao dobiti u jednoj normalnoj primopredaji. Prije svega mislim na dokumente koji sadržavaju informacije o stanju blagajne, potraživanje, dugovanja , i sve ono što čini poslovanje jedne firme. Evidentno je da smo u ovom kratkom vremenu uspjeli utvrditi veoma loše finansijsko stanje preduzeća. Naši uposlenici, neki tri a neki i četiri mjeseca, nisu dobili plate. Isto tako, neki radnici nisu pet mjeseci dobili topli obrok. Dugovanja našeg preduzeća prema dobavljačima su preko 35.000 KM, dugovanja za grijanje je preko 25.000 KM, već duže vrijeme se ne uplaćuje osiguranje radnicima … Stanje ne bi bilo ovakvo da korisnici usluga preduzeća Kakanj-sport izmiruju svoje obaveze i dugovanja prema preduzeću. Tu najviše mislim na dugovanja naših sportskih klubova. Postoje i klubovi koji krajnje profesionalno i rade i podmiruju svoje obaveze prema ovom preduzeću. Sigurno je jedan od razloga dugovanja prenapuhani budžet općine i ne novac koji je obećan tim klubovima da će biti isplaćen, pa kako nije njima, nije ni nama. Sportski klubovi bilježe cca 85.000 KM prema JP Kakanj-sport. Ovo su još uvijek svježi detalji i ja se nadam da ćemo mi zajedno sa klubovima naći zajednički jezik i da ćemo taj problem riješiti na najbolji način. Isplatom ovih sredstava preduzeće bi se jako dobo pokrenulo, prije svega mislim i na plaćanje neizmirenih plata uposlenicima ustanove.

Ono što može obilježiti rad ovog preduzeća za ovu godinu je sigurno rekonstrukcija Sportske dvorane?

Ono što je dobro u posljednjem periodu je rekonstrukcija Sportske dvorane koja sada pruža mnogo bolje usluge i uvijete treniranja. Svi radnici ovog preduzeća su uradili lavovski dio posla te smo zahvaljujući ličnom zalaganju radili ono što smo i trebali i ono što nismo. Samim tim, dvorana pruža profesionalne usluge. O tome moraju brinuti i sportaši jer bi sada trebali voditi računa i održavanju dvorane. Zamolio bih sve sportske klubove, a najviše Rukometni klub da očuvaju ovu dvoranu. Svjestan sam da na svojoj opremi moraju nositi ljepilo na patikama. Malo domaćinskiji odnos ne bi škodio jer su boje jako osjetljive.

U sklopu preduzeća se nalazi i Ski-lift na Ponijerima. Da li je ova sezona bila upitna s obzirom da je bilo mnogo problema pred prvi snijeg?

U sklopu JP Kakanj sport djeluje i ski-lift. Prošle godine je zimska sezona u Kaknju na Ponijerima bila jako dobra jer smo imali i dosta snijega. Ski-lift koji smo mi dobili nam je donio dosta problema. Jako je star, jako ga je teško održavati i jako je skupo održavanje. On kao sam teško može poslovati. Ne mogu oni biti rentabilni ukoliko nema popratnih sadžaja. Kod nas to još uvijek nije ni regulisano. Kroz određene subvencije i takse se to riješava u svijetu. Praksa je bila da se ski-lift za vrijeme maja i juna obiđe i pripremi za narednu ski sezonu. U 2012.godini ništa od toga nije urađeno. Ratrak koji mi koristimo, nije upaljen od zadnjeg snijega, od mjeseca marta 2012.godine. što se tiče lifta, ni on nije održavan od zadnjeg snijega odnosno od marta. Od tog perioda ništa nije urađeno. Ovom sezonom smo jednostavno zatečeni u nevjerovatno lošim uslovima. Obavjestili smo općinskog načelnika i Sportski savez kako bismo na vrijeme započeli sezonu. Nama za početak treba 20.000 KM kako bismo započeli ovu priču. Mi u decembru imamo jedan određeni priliv sredstava te očekujemo i pomoć kako bismo ovo započeli. Svi radnici su spremni i kooperativni kako bismo krenuli naprijed. Nama je otuđen naponski kabal dužine 450 metara bez kojeg ski lift ne može da funskcioniše i ja se moram zahvaliti pravovremenoj intervenciji općinskom načelniku i naravno direktorima RMU, Rudstroja i Zavoda za izgradnju i urbanizaciju koji su u jednoj lijepoj sinergiji riješili ovaj problem. Sigurno da razlog neodržavanja leži i u periodu rekonstrukcije sportske dvorane oko koje smo svi bili zauzeti. Mi planiramo Novu godnu dočekati sa ski-liftom i skijanjem na Ponijerima. Mi ćemo sigurno od 100% napraviti 120%. Radimo sve da lift bude osposobljen i siguran. Imamo brojne sadžaje i radimo stalno na proširenju. Moram napomenuti da veliki ski lift ne može raditi bez malog. On nam je potrebniji. Mnogo više možemo novca ostvariti kroz mali ski lift najviše gledajući školu skijanja. Mi obučavamo djecu skijanju, oni uče i koriste mali ski-lift. Jednog dana kada ih preipremimo, postat će odlični skijaši i koristit će veliki ski lift. Ponijeri imaju šta ponuditi, ali za ponudu je potrebno i ulaganje.

Mislite li da će načelnik sa vijećem biti naklonjen ovom preduzeću, odnosno šta mislite koliko će pomoći njegov rad?

Ja vjerujem da će načelnik i vijeće učiniti sve da ovo preduzeće prevaziđe krizu i da nam pomogno onoliko koliko mogu. Općinski načelnik je već pokazao dobru volju i ja mu se zahvaljujem. Mi imamo realnu priču da će načelnik u skladu sa mogućnostima da nam pomogne da stvar ide naprijed. Mi ćemo u Sportskoj dvorani raditi sve kako bismo to pokrenuli. Nagašavam da smo lift ostavili u lošem stanju, i da nam treba mnogo više kako bismo obnovili staru opremu. Radimo na dvije strane, organizujemo sportske aktivnosti u dvorani, i ujedno pripremamo ski-lift za ovu zimsku sezonu. Bez pomoći općine i društva ćemo imati težak put da sve ovo ostvarimo.

Izabrani ste za v.d. direktora u trajanju od 60 dana. Šta biste vi uradili u narednom periodu ukoliko bi ostali na toj funkciji, odnosno šta savjetu vašem nasljedniku?

Mogu poručiti svakome ko bude na mjestu direktora, da zadrži status sportske dvorane, da se popune termini u prijepodnevnim satima. Raditi na popunjavanju praznog prostora, organizacija priredbi, koncerata, vidjeli smo kako je odlilčno organizovan ovaj koncert za Dan rudara, zatim organizacija različitih kulturno-zabavnih večeri. Zajedno sa caffe Europom nudi prostor za kreiranje različitih događaja.

Kakva je vaša saradnja sa medijima?

Sa medijima u biti imamo jako dobru saradnju. Svi kakanjski mediji aktivno prate naše aktivnosti i ja sam im na tome jako zahvalan. Međutim,moram skrenuti pažnju na još jednu bitnu stvar. Nedavno je odigrana odbojkaška utakmica Challenge kupa na kojoj je realno bilo oko 250 posjetilaca. Na pojedinim medijima stoji informacija da je bilo 500 posjetilaca. Nama to pravi problem jer imamo priču da smo prodali veliki broj karata. Pazite, u Dnevnom avazu piše da je bilo 700 gledalaca. Zamolio bih medije da budu malo objektivniji kad je u pitanju oglašavanje o broju ljudi koji posjećuju utakmice.

Odmah po vašem dolasku ste uveli i neke male novine, ali veoma interesantne. O čemu se radi?

Na svakoj utakmici djelimo nagrade kako bismo što bolje promovisali sportsku dvoranu i zimovalište na Ponijerima. Dođimo na utakmice sa prijateljima ili ako smo roditelji s djecom, sportistima je potrebna naša podrška. Nemoj se previše obazirate na igrače jesu li oni iz Kaknja ili nisu, oni igraju i nose boje za Kakanj. Ukoliko nema publike, takmičenja gube smisao. Mislim da možemo izdvojiti jednom ili dva puta sedmično po sat i pol vremena da odemo u dvoranu i povedemo našu djecu koja će možda u tim sportistima naći neke svoje idole kao što smo mi nekad imali svoje Delibašiće, Sušiće i tako dalje. Mi ćemo se truditi da pravimo bolje aktivnosti. I na Ponijerima ravimo odlične sadržaje.

I za kraj, spomenuli ste vrlo interesantno razvojno područje „Ljetnog turizma” na Ponijerima. O čemu se radi?

Većina kakanjskih klubova se tokom ljetnih priprema odmara i priprema na Ponijerima. Nama fali jedan ozbiljan objekat koji bi bio u sklopu da li javnog preduzeća da li privatno, da im ponudi ono što posjetilac traži, ambijent, ponudu, uslugu, prostor za rekreaciju i odmor. Ponijeri pružaju idealnu lokaciju i za bavljenje biciklizmom, planinarenjem i ostalim ljetnim aktivnostima. Pojedini privatnici su blizu da postignu takvo nešto i blizu su da postignu dobar rezultat i ponude bogat program te im se ja zahvaljujem. Ja bih zamolio sve one koji imaju bilo kakav interes na Ponijerima a da im naša firma pomože pomoćiu, ja ih pozivam i moja su vrata otvorena za saradnju.

Razgovarao: Emerin Ahmetašević

Comments are closed.