MostMUN: U Mostar dolaze učenici i studenti iz 70 zemalja svijeta

Ovo je prva MostarMUN konferencija koja predstavlja blisku saradnju Univerziteta, Sveučilišta i Koledža u Mostaru i okupit će više od 250 učesnika iz više od 70 zemalja svijeta. 

Službeno otvaranje predviđeno je u četvrtak u Narodnom pozorištu, gdje će se prisutnima obratiti počasna gošća, ambasadorica Njemačke u BiH Christiane Hoffman. 

Integralni dio konferencije je i panel diskusija na temu trgovanja oružjem, kojoj će prisustvovati Hannah Elena Donges, u ime Federalnog Ureda za vanjske poslove Njemačke, te brigadir EUFOR-a Trachsler Martin i Dragan Božanić isped ureda UNDP-a. 

Tokom tri dana, učenici će kroz rad u MUN odborima i vijećima, među kojim su i Vijeće sigurnosti, te Komisija za razoružanje i međunarodnu sigurnost, raspravljati o nizu aktualnih svjetskih tema i pitanja.  Sjednice vijeća će se održavati u prostorijama Koledža, hotelu Mostar, te u prostoru CKM-a.  Osim utjecaja na svijest o globalnim pitanjima i razvijanja vještina javnog nastupa, konferencija zbližava mlade iz različitih dijelova svijeta te učesnicima daje priliku da sruše stereotipe i ostvare otvorena međuetnička prijateljstva. 

MostarMUN završava u nedjelju kada će se svim učesnicima uručiti certifikati i zahvalnice. Konferenciju je podržala Ambasada Republike Njemačke u BiH, a partneri su UWC Mostar, Sveučilište u Mostaru, Univerzitet Džemal Bijedić i Univerzitet CKM.

Možda vam se svidi

Leave A Reply