Mostarka Azra je godinama u prostituciji: Muž zna čime se bavim, boli me što moje djevojčice misle da radim u kafiću

Prostitucija u gradu na Neretvi spominje se još odavnina, a na pisanim dokumentima spominje se početkom prošlog stoljeća.

U blizini Carinskog mosta sve do 1939. godine na lijevoj obali Neretve, nalazio se lokal „Lira“ kojega su Mostarci bolje znali kao prvu javnu kuću Mostara. Osim „Lire“ Mostarci su znali i za javne kuće Davida Steinera i Josefa Mandlbauma.

Prostitucija u Mostaru se nakon javnih kuća preselila u privatne kuće kao i gostionice, a tako je sve do danas. Ipak, već jedan kraći period u blizini nekadašnje „Lire” ponekad možete naletjeti i dan danas na dvije „dame” srednjih godina koje su kako neslužbeno saznajemo stigle iz Bosne i u Mostaru pokušavaju zaraditi za život ovim najstarijim zanatom. Romsku su nacionalnosti i kaže da ne bi imala od čega da živi ovo dane radi.

Nakon dugo nagovaranja i plaćanja usluge razgovora jedna od ove dvije je pristala na kraći razgovor. Normalno morali smo platiti razgovor i obećati da nećemo fotografirati. Predstavila se kao Azra (sumnjamo u istinitost imena op.a.) te je rekla da ima 45 godina, piše Hercegovinainfo.

Ovim najstarijim zanatom se bavi od 1992. godine, a u Mostar dođe tek povremeno mada je jedan period radila je jednom mostarskoj kafani. Upravo su joj i dan danas mušterije nekadašnji gosti kafane jer ne ide baš toliko javno sa svakim.

– Najčešće me prepoznaju nekadašnji gosti kafane u kojoj sam radila te na taj način i stupam u kontakt. Neki imaju moj broj mobitela te se i na taj način dogovaram. Rijetko sam ovdje na ulici i najčešće se zadržim tek sat – dva. U Mostar dolazim po potrebi jer kod nas je to sada dosta lošije nego ranije. Najčešće sam po Sarajevu i tamo je koliko-toliko dobro. U Mostaru sam iskreno najčešće samo u prolazu za more – priča ona.

Ističe kako joj i muž zna što radi, te da ju je i upoznao u ovom poslu.

– Muž zna što radim jer kako bi inače preživjeli. Imam dvije curice koje misle da radim u kafićima i ta laž me najviše boli. Ipak, ovo smatram samo poslom – dodaje ona.

Na upit kako se snalazi sa zakonom jer je prostitucija zabranjena u našoj zemlji, „Azra” ističe da u Mostaru nema problema jer se dosta kratko zadržava, dok je u Splitu u par navrata imala problem sa zakonom pa čak i boravila jedno kraće vrijeme u zatvoru.

Možda vam se svidi

avatar