'Morem plutaju tijela, ostaci aviona i prtljaga'

Indonezijski mediji, koji prenose vojne izvore, javljaju i da je u blizini zapadne obale Kalimantana otkriveno i jedno tijelo, a video snimke lokalne televizije to i pokazuju.

Krhotine koje su u utorak otkrivene u Javanskom moru pripadaju nestalom avionu AirAsije, kazao je za francusku agenciju AFP dužnosnik indonezijskog ministarstva prometa.

“Za sada možemo potvrditi da je to AirAsia i ministar prometa uskoro će tamo otići”, kazao je direktor uprave za zračnu plovidbu pri ministarstvu prometa Djoko Murjatmodjo.

Porodicama stradalih obratio se direktor aviokompanije AirAsia Tony Fernandes izrazivši im sućut.

” Moje srce ispunjeno tugom je zajedno s porodicama čiji su članovi stradali. U ime kompanije izražavam im saučešće ”, poručio je Fernandes preko Twittera.

Glasnogovornik mornarice Manahan Simorankir rekao je kako su članovi spasilačke službe nedaleko od krhotina uočili i ljude.

”Provjeravamo jesu li ljudi u moru još uvijek živi”, rekao je Simorangkir.

U blizini indonezijske obale u utorak su uočene crvene i bijele krhotine aviona koji se srušio u plitke vode. Avioni Indonesia AirAsije imaju trup avionaa obojen u crvenu i bijelu boju.

Indonezijske zrakoplovne snage otkrile su u blizini indonezijske obale u moru predmete poput prsluka za spašavanje, sjedala u zrakoplovu i tobogana za hitnu evakuaciju iz zrakoplova, kazao je u utorak glasnogovornik indonezijskih zračnih snaga.

“Žuti predmet mogao bi biti prsluk za spašavanje i sjedalo,” kazao je Hadi Tjahjanto. “Uočeni su i metalni komadi koji bi mogli biti dijelovi aviona.”

Zapovjednik u zrakoplovstvu Dwi Putranto kazao je kako je uočen predmet za kojeg se vjeruje da je tobogan za evakuaciju. “Ukupno je oko 10 malih i velikih predmeta”, kazao je.

Indonezijski mediji, koji prenose vojne izvore, javljaju i da je u blizini zapadne obale Kalimantana otkriveno i jedno tijelo, ali za sada nema službene potvrde.

Podsjetimo, na Airbusu A320-200 koji je letio iz Surabaye u Indoneziji nalazilo se 162 ljudi.

Inače, riječ je o letjelici u vlasništvu indonezijske podružnice malezijske kompanije AirAsia, koja se zove AirAsia Indonesia, a nudi uglavnom low cost letove.

 

Kakanj-x

 

Možda vam se svidi

Comments are closed.