Monsanto sastavio listu 200 kritičara u Evropi, Bayer se izvinjava

Bayer je prošle godine kupio Monsanto za 63 milijarde dolara, što mu je, između ostalog, donijelo i više od 13.000 tužbi zbog Monsantovog herbicida Roundupa, koji podnositelji u SAD-u dovode u vezu s obolijevanjem od raka, piše “Buka.com“.

U međuvremenu su francuski mediji objavili kako je američka kompanija sastavila listu više od 200 naučnika, novinara i političara koji su izrazili sumnju prema njezinim proizvodima.

Listu je po narudžbi Monsanta sastavila kompanija za odnose s javnošću FleishmanHillard.

Ured državnog tužioca u Parizu pokrenuo je istragu prije nešto više od mjesec dana, a pitanjem se pozabavio i njegov vlasnik Bayer. Posao su povjerili advokatskoj kancelariji Sidley Austin kako bi utvrdili za koje su zemlje izrađene liste.

Prema aktualnim informacijama, uz Francusku, sastavljene su i liste kritičara u Njemačkoj, Italiji, Nizozemskoj, Poljskoj, Španjolskoj i Britaniji, objavili su iz njemačke kompanije.

Bayer se izvinio u ime svoje podružnice. “Mi u Bayeru ne vodimo tako dijalog s društvom i zainteresiranim akterima. Izvinjavamo se zbog takvog ponašanja”, poručili su iz Bayera u otvorenom pismu njemačkom parlamentu.

Novinska agencija AFP žalila se francuskom regulatoru Commission Nationale Informatique et Libertesu jer su na listi i neki njezini novinari.

Možda vam se svidi

Leave A Reply