Mogherini u Tirani: “Otvaranje pregovora o članstvu Albaniji u EU moguće u junu”

Mogherini, koja boravi u Albaniji u okviru samita lidera Procesa Brdo-Brijuni, koji će sutra biti održan u Tirani, danas se sastala sa premijerom Albanije Edijom Ramom sa kojim je potom održala i zajedničku konferenciju za novinare.

Federica Mogherini – Anadolija

Premijer Rama je tom prilikom naglasio da su tokom sastanka razgovarali o samitu u Berlinu, izazovima regionalne saradnje i interakcije i o procesu dijaloga između Kosova i Srbije.

Razgovarali smo o cjelokupnosti sprovedenih reformi, o našim očekivanjima uoči Izvještaja o napretku Evropske komisije (EK) i daljnjem napretku svih napora u cilju produbljivanja reformi i transformacije svih aspekata života. Nije tajna da očekujemo samo jedan odgovor Evropske komisije, tako da odgovaramo da smo u potpunosti završili domaći zadatak i da zaslužujemo otvaranje pregovora o pristupanju“, rekao je Rama.

On je naglasio da Albanija govori jezikom rezultata prema kojima bi trebalo suditi.

Mogherini je pak, govoreći o nedavnim političkim događajima u Albaniji, rekla:

Vjerujemo da političke stranke ne bi trebale okrenuti leđa demokratskim procesima i odgovornostima koje imaju prema građanima. Nastavili ste pokazivati konkretne rezultate svog angažmana u reformama i vjerujem da već ulazite u korjenit proces reforme pravosuđa. Ono što je postignuto reformom pravosuđa ostaje bez presedana. U ovom regionu ste uspjeli da sprovedete reformu pravosudnog sistema koja bi bila primer za neke države članice Evropske unije“, rekla je Mogherini.

Vjerujem da je to ostvariv cilj, odnosno otvaranje pregovora u junu, ali to nije lako. Svaka od naših država članica mora biti potpuno uvjerena. Vjerujem da ovaj zajednički napor zahtjeva da se sve strane ujedine radi cilja evropske integracije Albanije“, dodala je Mogherini.

Visoka predstavnica EU dalje je istakla da smatra da bi Prespanski sporazum između Sjeverne Makedonije i Grčke mogao biti primjer za rješavanje sporova u regiji, ali i šire.

Što se tiče procesa dijaloga između Kosova i Srbije, ona je rekla da je “dijalog njihov dijalog, on ne pripada nama. Ne samo da poštujemo pregovaračke pozicije svake strane, već i našu ulogu veoma ozbiljno shvaćamo“.

Možda vam se svidi

<b>NAPOMENA:</b>Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar