6.8 C
Kakanj
Subota, 8 Maja, 2021

Modernizacijom rada u Skupštini ZDK do značajnih ušteda u budžetu

Kolegij Skupštine Zeničko-dobojskog kantona donio je jednoglasnu odluku o rekonstrukciji sale u kojoj se održavaju sjednice najvišeg zakonodavnog tijela u kantonu.
U narednih mjesec dana izvršit će se prilagodba sale za korištenje tehničke opreme, a sve u skladu težnje prelaska na e-parlament.

Kopiranje i distribucija materijala na godišnjem nivou iznosila je oko 70.000 KM i uvođenjem informatičke opreme napravit će se značajne uštede u budžetu.

– Ovom rekonstrukcijom i modernizacijom postići ćemo efikasnost i funkacionalnost u radu, naravno uz finansijske uštede na kopiranju i distribuciji materijala, – kaže predsjedavajući skupštine ZDK Jasmin Duvanjak. Radovi na rekonstrukciji sale trajat će oko 30 dana, a ukupna investicija je oko 65.000 KM.

Također, jedna od novina je i uvođenje Info-video servisa. Stučna služba je dobila u zadatak da izradi elaborat kojim bi se precizirale sve aktzivnosti na uvođenju ovog servisa. Na ovaj način, sve aktivnosti Skupštine bi se prenosile uživo putem zvaničnog portala, a ne kao što je to sada slučaj pute TV kuća i na ovaj način bi se također, postigle uštede u budžetu.

Duvnjak se na kraju osvrnuo i na usvojeni Zakon o plaćama u ZDK čije je kako kaže donošenje bila obaveza zbog usklađivanja sa Federalnim propisima.

– Primjenom ovog Zakona plate će Prmeijeru i ministrima biti manje za 10 do 30 procenata, dok će niže rangiranim uposlenicima biti nešto povećane. Ovim Zakonom napravit ćemo uštedu u budžetu od oko 1,5 miliona KM, – završio je Duvnjak.

(RTVZE)

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO