Mladoj majci u bolnici silom oduzeli kćerkicu: “Držala je, nije htjela da je pusti”

Tridesetdevetogodišnja Leskovčanka koja je u subotu prijetila da će sa petogodišnjim djetetom da skoči sa terase stana u Radničkom naselju, u bolnici je duže od dva sata odbijala da se odvoji od djevojčice, iako su je stručnjaci leskovačkog Centra za socijalni rad i policija ubjeđivali da će dijete biti na sigurnom.

Ona ga je čvrsto držala u naručju, odbijajući saradnju, pa su djevojčicu morali silom da otrgnu od majke.

– Poslije više od dva sata ubjeđivanja sa stručnim radnicima našeg centra i policijom, dijete je na silu otrgnuto od majke i predato djedu, odnosno njenom ocu koji je, prema procjeni stručnjaka našeg centra, podoban da brine o djetetu. On je sve vrijeme bio u bolnici i pokušavao da nam pomogne. Dijete je sada u srodničkoj porodici odnosno kod djeda i babe i to je u njegovom najboljem interesu – ističe Predrag Momčilović, direktor leskovačkog Centra za socijalni rad.

Nakon što su pripadnici leskovačke policijske uprave uspjeli da nagovore ženu da odustane od namjere da ubije sebe i svoje dijete, ona je prevezena u Službu psihijatrije leskovačke Opšte bolnice, a u zavisnosti od procjene ljekara, moguće je da će na dalje liječenje biti upućena u Specijalnu psihijatrijsku bolnicu Gornja Toponica u okolini Niša.

O motivima se samo spekuliše, a kao jedan od mogućih razloga se navodi svađa sa suprugom. Zbog narušenih supružničkih odnosa žena je navodno strahovala da će joj muž oduzeti kćerku jer je to, prema tvrdnjama njenih srodnika, nekoliko puta najavljivao.

Tragediju u Leskovcu spriječili su policajci Nenad Stanković i Marko Stojičić. Stanković se popeo na merdevine, koje su uzeli iz obližnje prodavnice. On je uspio da nagovore uznemirenu ženu da mu prvo preda dijete, a zatim je i njoj pomogao da siđe. Direktor policije Vladimir Rebić je ocijenio da su ovi policajci pokazali izuzetnu sposobnost, profesionalnost i hrabrost i istakao da Ministarstvo unutrašnjih poslova prepoznaje i vrednuje takav način rada.

– Naša interventna patrola je ženu sa djetetom zatekla na simsu zgrade, koji se nalazi na visini od pet do šest metara od zemlje. Jedan od policajaca se popeo na merdevine. Započeli su razgovor i ubrzo je predala dijete, a potom je i ona bezbjedno spuštena na zemlju – kazao je Boban Zdravković, portparol Policijske uprave u Leskovcu.

Prema nezvaničnim informacijama, riječ je o ženi koja je najvjerovatnije i ranije imala psihičke probleme, ali to niko u njenoj blizini nije primjećivao. Njen fizički izgled ni poslije prijetnji da će ubiti sebe i dijete laicima nije odavao utisak da je riječ o psihički bolesnoj osobi.

Nezvanično se saznaje i to da je relativno često obilazila manastire, a da je neko vrijeme provela u jednom od manastira na Kosovu. Navodno je namjeravala i da se zamonaši. Ona je posljednjih nekoliko dana boravila u stanu svojih roditelja, sa čije terase je i prijetila samoubistvom.

Policajci su pokušali da smire i utješe uznemirenu ženu porukom da su tu da joj pomognu, a Stanković je pokušao da zadobije povjerenje i navodima da i on ima kćerku približnih godina i da bi bilo dobro da mu preda djevojčicu, da svi zajedno siđu dole, pa da onda vide u čemu je problem. Stanković i Stojičić su veoma zadovoljni što se sve dobro završilo, a ovo im je prva ovakva akcija spasavanja života, piše “Blic“.

Možda vam se svidi

Leave A Reply