“Mlađi sin mi je prijetio da će me zaklati na spavanju, a Filip je psihopata”

Već danima javnost u Splitu i Hrvatskoj bjesomučno raspravlja o motivima i porodičnoj situaciji koja je 25-godišnjeg Filipa Zavadlava dovela do toga da u ruke uzme kalašnjikov i ubije trojicu mladića usred grada, usred dana.

Da je to tako, govori i iskaz koji je u martu prošle godine na splitskom Županijskom sudu dala Filipova majka Etel u postupku koji se vodi protiv njenog drugog sina (22), odnosno Filipova brata, a kojeg je majka prijavila za prijetnje smrću, piše “Slobodna Dalmacija“.

U tom postupku protiv mladića bio mu je određen istražni zatvor u kojem je bio tri mjeseca, od 17. marta do 17. juna 2019. godine. U travnju prošle godine je Opštinsko državno tužilaštvo Split podiglo optužnicu u kojoj ga terete da je 15. marta u stanu uzeo majčinog psa i htio ga izvesti u šetnju, a kad mu je ona rekla da ostavi psa, kazao joj je da će je zaklati na spavanju.

U svojem tadašnjem svjedočenju Etel je objašnjavala porodičnu situaciju, kazavši da se dva puta udavala i da ima ukupno petoro djece iz ta dva braka. Spomenula je i Filipa.

“Imam i Filipa, starog 24 godine, koji ne živi s nama, unajmio je stan negdje u Spinutu, ali ne znam gdje. S njim gotovo da nemam kontakta jer je, nažalost, i on psihopat”, rekla je tada majka Etel o svojem sinu koji je prije nekoliko dana ubio troje ljudi.

Tada nije precizirala zbog čega tako misli o tom svom sinu.

Opisujući svoj odnos sa danas 22-godišnjim sinom – Filipovim mlađim bratom – kojeg je prijavila za prijetnju, kazala je da je sve bilo idilično dok prije godinu i nešto dana nije u “njegov život došla ta strašna i grozna droga od koje je jednostavno poludio”.

“Ja sam ga obožavala i on je volio mene i tako je bilo sve do 2017. godine, odnosno dok se nije počeo drogirati. U ljeto je bio na nekom festivalu, tamo je počeo konzumirati drogu, i kad se vratio, počele su katastrofe, vratio se kao druga osoba i završio je u bolnici. Kad je izišao, nije želio nastaviti liječenje ni u ambulanti ni u komuni, iako je stalno obećavao da će to napraviti” kazala je Etel.

Mladić je bio i jedan od maloljetnika iz domova koje je u bandu organizovao 34-godišnji Kaštelanin, a koji su konzumirali drogu i krali. Majka je posvjedočila kako mu nije htjela dati psa jer bi ga on, kad bi ga izveo van, jednostavno zavezao negdje i ostavio.

Možda vam se svidi

Leave A Reply