Mladi sa invaliditetom iz Kaknja, izrađujući osvježivače prostora, zarađuju plaću

Predstavnici Udruženja “Zagrljaj” 2017. odlučili su ući u novi izazov i osposobiti neke svoje članove da sami proizvode i zarađuju, i na taj način počnu se osjećati korisnim, kako u krugu svojih porodica, tako i u cijelom društvu. I uspjeli su u tome.

Udruženje “Zagrljaj” osnovano je sa ciljem pomoći osobama sa invaliditetom, te osobama u stanju socijalne pomoći. Broji više od 500 članova koji dolaze iz svih dijelova Federacije BiH.

Sa takvim načelima funkcionirali su tri godine, a onda su 2017. odlučili ući u novi izazov i pokušati osposobiti neke svoje članove da sami rade, proizvode, zarađuju, i na taj način počnu se osjećati korisnim, kako u krugu svojih porodica, tako i u cijelom društvu. I uspjeli su u tome, piše Faktor.

Ubrzo su osnovali  Društvo sa ograničenom odgovornošću za radno i profesionalno osposobljavanje, rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, sa istim nazivom – “Zagrljaj”, a potom su, uz pomoć Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, pokrenuli proizvodnju osvježivača prostora.

Danas u pogonima, koji su smješteni u Kaknju i Olovu, radi 15 osoba sa invaliditetom.

Foto: Faktor.ba

U maloj radionici u Kaknju, koju je posjetila i ekipa Faktora, trenutno radi devet mladih, čija je prosječna starosna dob oko 30-tak godina.

Među uposlenicima ima i talenata za matematiku i računare

Predsjednica Udruženja, Aida Skorupan, otkriva nam da su svi sa područja ove općine. Svi su zasnovali radni odnos, rade puno vrijeme, od osam do 16 sati, i za svoj rad uredno, svaki mjesec dobijaju plaću.

– Mali smo kolektiv koji se svakim danom iznova trudi da privređuje i živi od onoga što proizvede. Ne mogu vam opisati koliko su ovi mladi ljudi, među kojima ima i iznimnim talenata za matematiku i računare, sretni što svaki dan mogu izađi iz kuće, doći na posao, raditi i živjeti od svog rada – govori Skorupan na početku razgovora.

Pogon u Kaknju smješten je u prizemlju jedne stambene zgrade u centru grada, u ulici koja nosi naziv – Trg Alije Izetbegovića.

– Zahvalila bih se bivšem načelniku Općine Kakanj koji nam je pomogao da dobijemo prostor. Znam da je posao načelnika da se brine o svojim sugrađanima, ali Mandra je, osim toga što je bio profesionalac, pokazao i koliki je čovjek. Na isti način pomogao nam je i načelnik Općine Olovo Đemal Memagić – ističe Skorupan.

U radionici za velikim stolom sjedi mala  i vrijedna ekipa. Aida nam otkriva da svako zna šta mu je posao i toga se pridržava, a dnevno proizvedu i do 1.000 osvježivača.

– U našim prostorijama u Sarajevu smještena je mašina koja štampa logo, a ostatak posla rade ovi vrijedni ljudi. Oni vade mirise iz kalupa, vežu vrpce, pakuju ih u najlon presvlake, a potom u kartonsku ambalažu. Dakle, iz pogona u Kaknju i Olovu izlaze osvježivači potpuno spremni za prodaju – objašnjava Skorupan dok nam pokazuje konačne proizvode.

Četrdesetogodišnja Seida Delibašić među najstarijim je zaposlenicima. Već šest mjeseci zarađuje plaću izrađujući osvježivače prostora.

Presretna što joj se pružila prilika da živi od svog rada, kaže kako joj je jedina želja da u ovom malom pogonu dočeka penziju.

Dvedesettrogodišnji Edmin Kobilica, koji ima cerebralnu paralizu, hvali nam se kako je član ovog kolektiva punu godinu.

– Tokom dana mogu uraditi i do 600 komada mirisa i ne umoriti se. Zahvalio bih se svima koji su nas podržali, ali i pozvao nadležne da nam pomognu kako bismo očuvali radna mjesta – kaže Kobilica. 

Sedin Hadžić rođen je kao zdrava beba, ali mu je, kako nam je objasnila Skorupan, zbog visoke temperature, oštećen mozak, a kasnije je doživio i moždani udar, nakon čega je ostao invalid 90 posto.

– Hvala gospođi Aidi iz Udruženja “Zagrljaj”, koja mi je 2014.  pomogla, a onda me kasnije i pozvala da radim u ovom pogonu. Imam samo jednu želju, a to je da nam se jave oni kojima bismo mogli distribuirati naše proizvode. Time će nam pomoći da očuvamo radna mjesta i živimo od svog rada – poručio je dvadesetdvogodišnji Sedin.

Pozivaju kompanije da otvore vrata njihovim proizvodima

Zahvalni su iz “Zagrljaja” “Bingu” i “Amku”, koji su odmah pokazali zainteresovanost za njihove proizvode i stavili ih na popis artikala koji se mogu kupiti u njihovim trgovinama.

– Kompanija “Bingo” otvorila nam je svoja vrata. Oni su naše osvježivače pozicionirali na svoje kase, a pritom nisu tražili nikakvu naknadu što se miris prodaje u njihovim trgovinama – kaže Skorupan.

Ali, kako bi opstali na tržištu, a onda i proširili posao, članovi ovog kolektiva pozivaju i druge kompanije i firme da otvore vrata njihovim proizvodima.

– Trenutno radimo mirise sa našim logom, kojeg smo sami osmislili. Ali, loga radimo i po narudžbi i već smo imali iskustva s tim. Dakle, bilo ko može nam se javiti i naručiti mirise sa logom svoje firme. Važno nam je da privučemo pažnju velikih kompanija koje trenutno naručuju osvježivače zraka pretežno firmi iz inostranstva. Mislim da za tim nema potrebe ako te iste osvježivače mogu dobiti kod nas i po pristupačnijoj cijeni. Time će potaknuti naš opstanak, opstanak naših radnih mjesta, i dati nadu ovim sjanim mladim ljudima da su i oni ravnopravni i korisni članovi društva – naglašava Skorupan, prenosi Faktor.

U planovima za budućnost posebno mjesto zauzima i nastavak školovanja uposlenika.

– U Fondu za profesionalnu rehabilitaciju saznali smo da finansiraju školovanje i prekvalifikaciju osoba sa invaliditetom. To je za nas odlična vijest, jer među ovom djecom ima veoma pametnih koji, iz raznih razloga, nisu nastavili školovanje, a željeli bi. Većina naših uposlenika ima završenu srednju školu, a mnogi bi željeli ići na fakultet. Planirali smo na proljeće za trojicu predati aplikacije za dalje školovanje, pa će Edmin završiti četvrti stepen, Sedin će na fakultet, a Vildan, koji je gluhonijem, završit će još dva razreda srednje škole – kaže Skorupan.

Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar