Mladi kakanjski inženjer Adnan Tiro za klijenta iz Sjedinjenih Američkih Država radi poslove 3D konstruisanja bicikla

U uredu načelnika Općine Kakanj Nermina Mandre upriličen je prijem za Tiro Adnana, našeg mladog sugrađanina, čiji vrijedni rad može poslužiti kao primjer i čijim se uspjehom treba ponositi cijela kakanjska lokalna zajednica, ali i država BiH.

Adnan Tiro je mladi i uspješni mašinski inženjer. Ima 25 godina i vrijedno radi na 3D konstruisanju (modeli i crteži), te analizi naprezanja pri opterećenju (simulacije problema u različitim softverima, izrada izvještaja o sigurnosti konstrukcija i sl).

Ono što vrijedno radi Adnan je predstavio načelniku Općine Kakanj Nerminu Mandri. Načelnik je izrazio oduševljenje Adnanovim talentom i znanjem, kao i njegovim inovativnim i kreativnim dostignućima, te je naglasio da će Općina Kakanj podržati Adnanov rad.

Fascinirajuća je činjenica da ovaj mladi momak iz Kaknja radi poslove 3D konstruisanja za klijenta iz Sjedinjenih Američkih Država. Radi se o poslovima izrade najnovijeg dizajna bicikla čiji bi ram u potpunosti bio izrađen od umjetnih materijala, tačnije, plastike. Posebnost kod ovog bicikla je to što su materijali koji se koriste providni, a unutar samog rama se nalaze LED lampice koje mijenjaju boje. Ideja za biciklo je došla od  klijenta iz SAD-a koji je pri posmatranju biciklista dok se kreću noću primijetio da biciklisti nisu dovoljno vidljivi, te da postoji opasnost da ih automobil ne uoči.

Klijent je već napravio različite prototipe ovog bicikla, a Adnan trenutno radi na najnovijem dizajnu koji će biti korišten u serijskoj proizvodnji. Adnanove obaveze su da napravi 3D model na osnovu kojeg će ram biti izrađen, te da utvrdi sve komponente koje trebaju biti korištene na biciklu. Nakon što se završi izrada konačnog 3D modela Adnan će raditi i na proračunu sigurnosti konstrukcije (numerički i testovima), kako bi ista zadovoljila sve potrebne zahtjeve koji se postavljaju pred današnja bicikla.

Adnan trenutno radi u automobilskoj industriji (Veritas Automotive d.o.o.), a u prethodnim zaposlenjima je radio i u vazduhoplovnoj industriji (Tensor Technology d.o.o.). Kao nezavisni inženjer radio je na projektima iz naftne industrije, IT sektora, građevinske industrije i mnogih drugih. Radio je za klijente iz Amerike, Norveške, Australije te Velike Britanije, kao i za mnoge klijente unutar Bosne i Hercegovine.

Možda vam se svidi

Leave A Reply