Mještanima Bilješeva napravili milionsku štetu

Protiv kompanije “Autoceste FBiH”, na čijem je čelu Ensad Karić (SDP), pokrenuta je nova tužba pred Općinskim sudom u Kaknju.

Tužili su je vlasnici turističkog naselja u Bilješevu, “Muzej bazeni Bilješevo”, braća Omer i Mirsad Tokalić, koji tvrde da je ova državna kompanija odgovorna za višemilionske štete koje su pretrpjeli u razornim poplavama prošlog mjeseca u BiH.

Detaljnija saznanja

Tokalići ističu da je deponiranje otpadnog materijala iz tunela “1. mart” na obalu Bosne promijenilo prirodni tok rijeke, koja se u vrijeme poplava izlila na njihovo imanje.

– I prije je rijeka Bosna bujala, ali nikada nije plavila na ovu stranu. Na brojna upozorenja koja smo upućivali da će, u slučaju poplava, biti velike štete, niko iz “Autocesta FBiH” nije reagirao. Nadamo se da će sudski vještaci profesionalno odraditi posao. Sve nam je uništeno, neko će morati odgovarati za to – kaže Omer Tokalić.

 

Tokalić pokazuje nasipe

Mještani Bilješeva svjedočili su svakodnevnom odvozu materijala u neposrednu blizinu mosta na rijeci Bosni. Jedan od sudskih vještaka Nusret Džanko kazao je da će ovo vještačenje biti složen proces.

– Moramo dobro razmotriti situaciju pa ćemo onda imati detaljnija saznanja. Za sada se uglavnom sve provodi na pretpostavkama. Tim stručnjaka razmotrit će sve detalje i utvrdit ćemo jesu li štete uzrokovane izlijevanjem rijeke. Mogu samo reći da će vještačenje biti složeno – kaže Džanko.  

Nepoštivanje suda

Općinski Sud u Kaknju prije dvije godine donio je odluku da “Autoceste FBiH” uklone nasipe kako bi voda mogla teći prirodnim tokom, što nije učinjeno.

 

Faksimil Tokalićevog prijedloga za angažiranje vještaka

 

Nakon što je kompaniju “Autoceste FBiH” tužio Džemal Haračić, vlasnik objekta “Logos”, koji je uništen zbog radova u njegovoj blizini, a zatim i Općina Kakanj zbog nepoštivanja sporazuma i negradnje alternativne ceste na dionici od Kaknja do Bilješeva, ovo je treća tužba protiv “Autocesta FBiH”.

(Avaz.ba)

Možda vam se svidi

Comments are closed.