3 C
Kakanj
Nedjelja, 11 Aprila, 2021

Mještani Dumanca odlučili ‘preporoditi’ naselje: Sloga i zajedništvo

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

U proteklih nekoliko sedmica u mjesnoj zajednici Dumanac u Kaknju jako je izražen aktivizam i samoinicijativa mještana tog naselja koji su odlučili svoje mjesto učiniti lješpim, boljim i funkcionalnijim.

Odlučili su urediti za njih sentimentalno važan sokak, vlastitim sredstvima i uz pomoć velikog broja mještana. Nakon dvodnevnih priprema uspješno su uz prethodno naručena tri kamiona tampona rasporedili po stazi kojom svakim danom hode.

Međutim, aktivizam mještana Dumanca traje mnogo duže od trodnevnog uređenja sokaka.

U oktobru su svoj džemat ‘nagradili’ sa kotlom na pelet koji će prizvodeći toplotnu energiju vjernicima koji obavljaju molitvu pružiti bolji ugođaj.

Kada su dobili informaciju da će im biti odobrena sredstva za cijevi kojim će riješiti dugogodišnji problem otvorenog potoka koji protiče kroz naselje, odmah su pristupili akciji čišćenja greblja gdje su cijevi smještene a već od sredinom novembra počela je njihova ugradnja.

Nisu se zaustavili, nekoliko mještana samoinicijativno pokrenulo je projekat izgradnje nadstrešnice na hajr česmi pored koje se nalazi klupa za odmor ali služi i kao čekaonica za prijevoz.

Nakon što je iz budžeta Općine Kakanj izdvojeno 25.000 maraka za javnu led rasvjetu, odlučili su kao i uvijek dati svoj doprinos kako bi na neki način poslali poruku da im je Dumanac važan  kao funkcionalna mjesna zajednica. Odmah je krenula akcija, poziv na Facebook stranici objavljen je za žene Dumanca sa već razrađenim planom i organizacijom kako da očiste naselje od smeća.

Naredni dan smeće vrlo brzo pokupljeno, divlje rastinje pored puta potkresano a nesavjesnim pojedincima koji iz automobila u vožnji izbacuju smeće najavljena instalacija video nadzora koji će pomoći da takve osobe budu kažnjene.

Iz dana u dan akcije čišćenja su nizale se, a mještani koji su odazivali se u velikom broju smjenjivali i svako je dao svoj doprinos.

Neko je učestvovao na način da je više obavljao fizičke radove, drugi su alatom, treći hranom i pićem a bilo je i onih koji su uputili zaslužene lijepe riječi i pohvale koje su svakako važne  obzirom da ovakve akcije su skoro iščezle.

Pored nesebičnih mještana koji su svoja sredstva, vrijeme i snagu najviše uložili u sve projekte, akcije su kako saznajemo podržali: Općina Kakanj, Vodokom d.o.o., Trgošped d.o.o., Tvornica cementa Kakanj i Izudin Puščul, vijećnik u novom sazivu Općinskog vijeća Kakanj.

Pozitivni komentari

Brojni su pozitivni komentari koji dolaze iz dijaspore koji nostalgično prate ove akcije ali i mještana drugih mjesnih zajednica.

„Gledajući ove slike i ovaj rad džematlija Dumanca, malo gdje ima ovako vrijednih i složnih ljudi da urade za svoje mjesto i okolinu. Samo je reći svaka vam čast“, „Sve pohvale za mještane i ovo bi trebao biti primjer zdravog društva i škola za ostale da se malo ogledaju na mještane Dumanca. Svaka čast“, “Tako treba bez mudrovanja složno sebi svaka čast vrijedni mještani“… samo su neki od komentara.

 

(E. Fejzović / Kakanj-X.com)

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO