3 C
Kakanj
Nedjelja, 11 Aprila, 2021

Mittal postavlja nove filtere na Čeličani, Zeničani ne odustaju od protesta

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Kompanija ArcelorMittal u Zenici potpisala je u petak ugovor kojim se obavezala da će instalirati najmodernije filtere na BOF Čeličani, čime će se smanjiti zagađivanje zraka u Zenici.

Unatoč tome, Zeničani okupljeni oko „Eko foruma“, nevladine organizacije koji se za bolju ekološku situaciju u ovom gradu bore od 2008. godine, najavili su da neće odustati od protesta koji su zakazali za nedjelju. Vlastima će poručiti da moraju više učiniti u zaštiti njihovog zdravlja i prirode.

Željko Perić iz „Eko foruma“ kazao je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP), kako je Mittal u Zenici do sada potpisano mnogo ovakvih ugovora, ali je vrlo mali broj onoga što je realizirano. Građani su izgubili povjerenje u iskrenost ove kompanije prema građanima, a ne vjeruju više ni vlastima u Zenici.

Zbog nekontrolisanog zagađivanja zraka Zeničani već nekoliko godina žive u katastorfalnim ekološkim uslovima. Koncentracija sumpordioksida u zraku prelazi granicu dozvoljenih vrijednosti u više od stotinu dana u godini, zbog čega je i povećan stepen oboljelih u ovom gradu.

– Za katastrofalnu ekološku situaciju u Zenici ne krivimo toliko Mittal – rekao je Perić za NAP.

– Najveći krivci su bh. zakonodavci. Kreirali su takve zakonske propise koji Mittalu dozvoljavaju da zagađuje naš zrak, i to potpuno legalno. Uprava Mittala kaže: „Napravite nove zakonske pripise, i mi ćemo ih poštivati“.

Stotine Zeničana okupit će se u nedjelju u centru grada, gdje će vršiti pritisak na lokalne i kantonalne vlasti, koji trebaju uvesti mjere za pojaćanu zaštitu okolišila u Zenici.

Iz Mittala navode kako je tzv. Sekundarno otprašivanje konvektora u pogonu BOF Čeličana, koje će  uskoro uvesti, posljednja u nizu investicija čiji je cilj smanjenje ekološki nepovoljnog utjecaja ovog pogona na okolinu, a koji je pokrenut 2008. godine, nakon što je gotovo 20 godina bio zatvoren. Vrijednost ovog projekta, navode iz Mittala, bit će oko 5,5 miliona eura, piše Patria.

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO