14 C
Kakanj
Petak, 23 Aprila, 2021

Mirza Mušija: “Kakanjski dani” su kruna velikih kulturnih događaja ove godine.

Ako krenemo da gradimo “pravednu državu” u sebi i svojoj porodici, i ako taj proces po principu atrakcije uzme maha kod većeg broja ljudi, možda u perspektivi dobijemo bolju Bosnu i Hercegovinu!

Mirza Mušija je završio Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek gluma, a radi kao koordinator za kulturu” u Javnoj ustanovi za kulturu i obrazovanje Kakanj. Jedan je od osnivača teatarske grupe “Face” Sarajevo. Ostvario je mnoge pozorišne uloge (“Maratonci trče počasni krug”, “Tramvaj zvani čežnja”, “Prvi put s ocem na izbore”), televizijske i filmske uloge (“Sevdah za Karima”, “Nadreality show”, “Lud, zbunjen, normalan”). Osim glumom, bavi se i režijom (režirao predstave “Brak ili mrak”, “Bamja s faširanim u ekspres loncu”, “Omer i Merima”, “Bosanska podvala”), televizijske reklame (“kafa Gala”), koncerte (“Bajram dođe mirišu avlije”, Skenderija Sarajevo, “Podignimo zajedno Dom kulture”, Kakanj). S tetarskom grupom “Face” osvojili su nekoliko značajnih međunarodnih priznanja (Srebrena maska Trema festa u Srbiji, te najbolja predstava za djecu “Princeza na zrnu bibera”, međunarodni festival SMIF).

 

Kako danas u BiH vidiš perspektivu svršenika Akademije scenskih umjetnosti? Da li institucije vlasti u našoj državi ulažu dovoljno sredstava za realizaciju određenih projekata, bilo filmskih ili pozorišnih?
Danas u BiH mnogi ne vide perspektivu za svršenike Akademije scenskih umjetnosti, ali ja smatram da svako ko istinski želi da se bavi ovim zaista odgovornim i zanimljivim pozivom, taj će sigurno naći svoj prostor i svoju publiku. Vlasti u BiH ne ulažu ni približno dovoljno sredstava, posebno kada je u pitanju realizacija filmskih projekata.

 

Ti radiš u Kaknju, oženjen si i živiš u Sarajevu. Je li Kakanj prihvatljiva sredina za organiziranje određenih predstava, kulturnih manifestacija i sl.?
Kakanj je 1967. godine dobio izvanredno lijepu, modernu i nadasve funkcionalnu zgradu, koju po njezinoj namjeni i u socijalističkom maniru nazvaše Dom kulture. Sve kulturne institucije smjestiše se u ovu zgradu: biblioteka i čitaonica, kino, kulturno-umjetničko društvo “Dikan”, Radnički univerzitet i još neke. U njegovom okrilju rodilo se i više kulturnih manifestacija, posebno nekoliko festivala, kao što su “Mladi pjevaju proljeću”, gdje su se pojavljivali kakanjski pjevački talenti, zatim Festival osnovnih škola itd. Danas pozorište u Kaknju funkcionira kroz aktivnosti Dramskog studija, te kroz gostovanja predstava pozorišta iz Sarajeva, Tuzle i Zenice. Mislim da se svaka sredina i njena publika, ako se predano, kvalitetno i kontinuirano s njom radi, može kultivirati za kvalitetne pozorišne, muzičke i druge kulturne događaje. Kakanj je grad koji će, ako Bog da, imati svoje profesionalno pozorište u bliskoj budućnosti.

 

Koje si predstave lično režirao, odnosno koje si manifestacije organizirao otkad si postao “koordinator za kulturu” u Kaknju, i je li kakanjska publika dobra publika? Tačnije, jesu li zainteresirani za to što radiš?
Otkako sam prihvatio funkciju koordinatora za kulturu u JU za kulturu i obrazovanje prije nepune tri godine, režirao sam četiri pozorišne predstave koje su doživjele veliki uspjeh, privukle mnogo pažnje i vratile kakanjsku publiku u pozorište. Osim toga, naše predstave “Bamja s faširanim” i “Omer i Merima” su odlično prihvaćene na teatarskom festivalu “Fedra”, odnosno kulturno-vjerskoj manifestaciji Ajvatovica, te zabilježile mnoga gostovanja širom BiH. Nakon urušavanja krova Doma kulture, pred mene se postavio izazov da napravim humanitarni koncert u srušenoj sali pod otvorenim nebom s velikim muzičkim zvijezdama poput Ivice Šarića, Halida Bešlića, Ane Babić, Armina Muzaferije, Eldina Huseinbegovića i drugih uz pratnju filharmonijskog kamernog orkestra. To je historijski i nesvakidašnji kulturni događaj za Kakanj. Mi smo započeli Talent šou kao događaj koji lansira buduće velike muzičke zvijezde poput Deniala Ahmetovića, Amara Jašarspahića Gileta, Martine Jozinović te drugih za koje će se uskoro saznati. Svi su oni bili učesnici našeg Talent šoua, koji je postao toliko popularan da smo morali vraćati publiku, jer nije bilo mjesta da svi prisustvuju manifestaciji. Iz ovih podataka može se zaključiti je li kakanjska publika zainteresirana za naše programe.

 

Kojim tempom ide renoviranje pozorišta u Kaknju i koliko je ukupno sredstava potrebno da bi se svi radovi završili? Ima li već prikupljenih sredstava za tu namjenu?
Renoviranje ide ubrzanim tempom. Sudeći po ovoj dinamici, planira se svečana ceremonija otvaranja novog Doma kulture u novembru ove godine. A koliko još treba sredstava da bi se sve završilo, ne znam tačno. Uglavnom, dobili smo određena sredstva od Fondacije Princ Clauss, Općine Kakanj, Zeničko-dobojskog kantona, Federacije BiH.

 

Jesu li danas mladi ljudi u BiH najugroženija kategorija, prvenstveno kada je u pitanju zapošljavanje? Kako vidiš perepektivu naše države u budućnosti?
Itekako su ugroženi po mnogim osnovama, a posebno kada je u pitanju zapošljavanje. Odgovornost za takvo stanje snosimo svi. Naravno, najveću odgovornost snose oni koji nas predstavljaju i koji su zaduženi za stvaranje povoljnijeg ambijenta u našoj zemlji. Međutim, ako krenemo da gradimo “pravednu državu” u sebi i svojoj porodici, i ako taj proces po principu atrakcije uzme maha kod većeg broja ljudi, možda u perspektivi dobijemo bolju Bosnu i Hercegovinu!

 

Ovogodišnjoj manifestaciji „Kakanjski dani” prethodilo je nekoliko vrlo bitnih apekata koji su Kakanj učinili poznatim gradom u BiH. Da li ova manifestacija može dodatno promovisati ovaj grad?
“Kakanjski dani” su kruna velikih kulturnih događaja koji su se zbili u ovoj godini. Na mjestu srušenog starog Doma kulture raste potpuno novi objekat i uveliko poprima obrise budućeg, najljepšeg, moderno opremljenog , novog Doma kulture! Gradi se i obnavlja zaboravljena kuglana u sklopu sportske dvorane. S obe strane rijeke Bosne vide se kranovi, skele i grade nove zgrade. Vide se sređeni parkovi, čiste ulice i cvijeće. Amar Jašarspahić i Denial Ahmetović su postigli nezapamćene uspjehe i tako učinili mnogo na promociji našeg grada! Deny i Gile su naša dva slavuja, koji su svoj talenat otkrili i brusili na našem „Talent show-u”, a potvrdili da su najbolji na velikim takmičenjima u BiH i Srbiji ! Zbog njihovih uspjeha nam je bilo draže govoriti da smo iz Kaknja, pogotovo nakon onog velikog Giletovog koncerta na stadionu Rudara. Mladost je osvojila titulu ove godine, sve je nekako bilo u znaku našeg grada. Osjeća se jedna posebna euforija!

 

Ove godine općina Kakanj organizuje „Kakanjske dane” umjesto „Kakanjskih dana trgovine i kulture”. Kako vi gledate na ovu promjenu i koje su vaše impresije ovogodišnjim programom?
Pred nama su „Kakanjski dani” 2013 sa mnogo bogatih sadržaja. Dovoljno je da pogledate u program da shvatite da je svaki dan ispunjen i da ima za svakog ponešto od najmlađih do najstarijih! Od smotre folklora, otvaranja trga, koncerata, pozorišnih predstava, promocije knjiga, izložbi, sportskih takmičenja, turnira i svega onog što jednu manifestaciju može činiti „kulturnom”. Neću detaljno opisivati program, radije ću pozvati naše sugrađane i sugrađanke da sami pogledaju i ocijene ovogodišnju manifestaciju „Kakanjski dani”. Zahvalan sam i sretan zbog svega gore navedenog. Želim da čestitam svima koji su na bilo koji način učestvovali u pravljenju ovakve atmosfere i ovako kvalitetnog programa. Na vrhu ove poduge liste je naš načelnik g. Nermin Mandra sa svojim saradnicima iz Općine, zatim JU za kulturu i obrazovanje, JU Gradska biblioteka, JP Kakanj Sport na čelu sa njihovim direktorima, predstavnicima kakanjskih medija, a posebno želim istaknuti UG „Civilizacija” koji su svojim angažmanom unijeli svježinu na našu kulturnu scenu, naravno čestitam svim našim privrednicima i biznismenima koji su pomogli u realizaciji ovog programa. Izvinjavam se svima onima koji su pomogli, a koje nisam spomenuo, jer čovjek je zaboravan, pa mi oprostite. Dobrodošli na „Kakanjske dane” 2013!

 

Novo vrijeme i Kakanj-x

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO