Mirza dao otkaz zbog “male plate”, pa sa Semirom ukrao auto vlasnice ordinacije

Mirza B. (28) i Semir Z. (24) uhapšeni su prekjučer zbog krađe Peugeota 307 10. decembra u sarajevskom naselju Stup. Vozilo je vlasništvo S. N., kojoj su pokušali iznuditi novac na ime otkupa. Automobil je pronađen u ulici Nedima Filipovića i vraćen vlasnici, a kako saznajemo, obojica uhapšenih sve su u policiji priznala, piše Dnevni avaz.

Plan da od vlasnice stomatološke ordinacije na Stupu uzmu novac za povrat vozila osujetili su inspektori Odjeljenja za imovinske delikte Sektora kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo. Oni su jučer, nakon ispitivanja u policiji, predati u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu. Nakon što su dali izjavu, obojica su puštena da se brane sa slobode.

– Bio sam s obojicom u policiji i oni su maksimalno sarađivali – kazao je za Dnevni avaz advokat Omar Mehmedbašić, koji zastupa uhapšene.

Prema onome što su izjavili u policiji, ideja da od S. N. ukradu vozilo potekla je, najvjerovatnije, od Mirze B., zubotehničara koji je 2015. godine bio zaposlen u njenoj privatnoj ordinaciji. On se 2016. godine domogao rezervnog ključa Peugeota. Nakon što je zbog male plaće dao otkaz, Mirza je zadržao ključ.

Istražiteljima je ispričao da je 10. decembra, znajući da ima ključ Peugeota, predložio Semiru Z. da ukradu vozilo, na šta je on pristao. Automobil su nakon krađe odvezli na parking u ulici Nedima Filipovića u sarajevsko naselje Dolac-Malta. Semir je vozio ukradeni automobil, a Mirza B. ga je pratio svojim vozilom.

Mirza B. je, prema dogovoru, na Otoci kupio mobilni telefon, a na trafici kod kružnog toka kupili su SIM broj s kojeg su zvali vlasnicu.

– Pozvao sam S. N. na njen mobilni telefon i rekao: “Vozilo ti je ukradeno i, ako misliš da ga vratiš, donesi 2.000 KM ili ćemo ga zapaliti.” Ona je rekla da ga zapalim i ja sam prekinuo vezu. Nakon nekog vremena, opet sam je pozvao i tražio joj da navac donese na benzinsku pumpu “Gazprom” na Stupu. Ona je rekla da nema para, da je u kreditu i da mi može dati 500 KM. Rekao sam joj: “Nije ti ovo pijaca, zvat ću te sutra” – izjavio je Mirza B.

Pozivi vlasnici nastavili su se sve dok se nije umiješala policija, koja je raskrinkala dvojac.

Mirza B. je na kraju bio toliko kooperativan da je policijske inspektore odveo na parking u ulici Nedima Filipovića, gdje je pronađen ukradeni Peugeot.

Ključ od vozila bio je sve vrijeme kod osumnjičenog Semira Z.

Možda vam se svidi

avatar