Mirsad Zaimović, generalni direktor BH Telecoma: Vratili smo se na prvo mjesto

Ako je neophodno privatizirati kompaniju, mislim da je rješenje da se privatizira 39 posto, a da država sačuva resurse u vlasništvu 51 posto

Kakva je godina iza BH Telecoma? Rezultati su sumirani, utisci se slegli?

– Godina je bila teška i turbulentna. Ali, rezultatima smo zadovoljni. U 2015. imali smo dvije promjene uprave, a početkom ove godine još jednu; do polovine prošle godine bio sam kao v.d. na čelu stare uprave koja je kompletna promijenjena. Sve o čemu pričamo dešavalo se u uslovima kada generalno pada telekomunikacijsko tržište, došlo je do zasićenja, zbog novih tehnologija padaju prihodi svima koji se bave ovim biznisom. U prošloj godini je prvi put povećana dobit nakon 2009. i EBITDA je također prvi put povećana nakon 2006. godine. Ovo je veoma značajno kad uzmemo u obzir činjenicu da je samo godinu prije drastično pala dobit BH Telecoma i kada smo prvi put izgubili poziciju lidera po ostvarenoj dobiti na bh. tržištu. Ove godine smo se vratili na prvo mjesto. Zaista se radilo naporno i ovaj rezultat je, u skladu s planovima, napravljen upravljanjem troškovima. Prihode smo djelimično uspjeli stabilizirati u drugoj polovini godine i naš program je da ih u toku 2016. potpuno stabiliziramo i ostanemo lideri po visini dobiti i prihodu. Istovremeno, u kompaniji su se odvijala još dva kompleksna procesa: proces reorganizacije kompanije i redizajn svih usluga BH Telecoma. Dio redizajna je realiziran i donio je rezultat, ali ključni segment redizajna ćemo plasirati u toku ove godine. Dakle, uporedno vođenje ova tri procesa je bilo posebno zahtjevno, ali i rezultat time dobiva na značaju.

Plašite li se domaće konkurencije?

– BH Telecom snažno podržava razvoj konkurencije na tržištu, ali konkurencije koja će osigurati napredak Bosne i Hercegovine, njen telekomunikacioni razvoj i izgradnju mreža za buduće generacije, a nikako konkurencije koja se temelji na mrežama izgrađenim nelegalno, koje ne mogu osigurati dugoročni kvalitet već samo kratkoročnu dobit onima čiji je jedini interes da u BiH prisvoje kapital te nikako ne učestvuju u izgradnji BiH.

Pričamo o Telemachu?

– Da, prije svega o Telemachu. Zato što su oni kao najveći alternativni operater i najveća prijetnja tržištu telekomunikacija upravo zbog činjenice da ne poštuju zakone ove zemlje i to u više segmenata. Činjenica je da nisu jedini, ali imaju najveći prostor za nelegalno djelovanje. Konkurencijsko vijeće nije poduzelo odgovarajuće aktivnosti na sprečavanju koncentracije Telemacha s ciljem stvaranja monopolskog položaja. Kupovinom konkurenta na području Kantona Sarajevo, Srednjobosanskog i Zeničkog, Telemach je postao dominantan ne samo u tim kantonima nego na teritoriju čitave države.

Imali ste nedavno zajedničko saopćenje o Sport klubu?

– To je samo jedan od problema koji pokušavamo riješiti, ali ubjedljivo je najveći problem način na koji se širi mreža. Nelojalna konkurencija koristi stubove Elektroprivrede bez dozvole EPBiH i stubove ulične rasvjete po lokalnim sredinama, bez dozvole lokalnih sredina, bez urbanističkih i građevinskih dozvola.

Cijeli intervju pročitajte u današnjem printanom izdanju Oslobođenja.

Možda vam se svidi

Leave A Reply