Mirsad King Mujagić – Kakanjski fotograf i službeno postao ikona Kaknja

Vedrog lica, otvoren za razgovor i raspoložen za šalu – to je Mirsad Mujagić.

Više poznatiji pod nadimkom King, kroz svoj rad postao je na neki način ikona Kaknja. Mnogo ljudi ga poznaje kako u Kaknju i državi, tako i van njenih granica.

Sa svoje 62 godine života je najstariji fotograf u Kaknju. Fotograf koji je, za razliku od mnogih koji egzistiraju u moderno vrijeme, koristio aparat kada je to rijetko ko mogao.
Fotografijom se već počeo baviti sa svojih 28 godina prvim aparatom Smjena 8, i prvenstveno je kako kaže pratio sport što je slučaj i sada, ali da u posljednjih nekoliko godina prati i sve važne događaje u Kaknju.

Ne postoji događaj koji nije zabilježio

U toku Ramazana posjećuje džamije kada se okupljaju vjernici i izvršavaju molitvu ali i tokom druženja na iftarima, što redovno poprati, kaže nam King.

Foto: Mirsad King Mujagić

Obzirom da se fotografijom počeo baviti još prije 33 godine, posjeduje veliku arhivu fotografija iz prošlog vremena. Na tim fotografijama može se vidjeti grad kako je izgledao nekada dok je “Ćiro” ispuštao svoj dim kroz centar grada ali i određene zgrade institucija, sportskih terena, automobila iz tog vremena…

Foto: Mirsad King Mujagić
Foto: Mirsad King Mujagić

Tako nam kroz razgovor navodi da su njegovi počeci bili na susretima u odbojci i rukometu koji su se odigravali na lokaciji bivšeg Partizana (op.a. na kojem se danas nalazi izgrađen shopping centar).

Foto: Mirsad King Mujagić

Fotografisao je i koncerte poznatih imena sa estrade bivše Jugoslavije. Osamdesetih je fotografisao koncert Lepe Brene u Kaknju, Bijelog Dugmeta, Bajage, Indexi, Dine Merlina, Miroslava Ilića… a kao najbolji koncert koji je fotografisao izdvaja koncert grupe Južni vetar koji je održan na prepunom stadionu Rudara.

Mujagić je radio za novine, sarajevski i beogradski sport, Zagrebački list, Beogradski list i brojne druge. Danas slika za internet portale i za raju.

Cijeni svog učitelja

Ponosno i sa poštovanjem nam spominje ime Nasira Spahića, koji ga je naučio izrađivanju crno-bijelih filmova.

U početku su kupovali na trafikama koje su naručivale samo po deset komada što je Kingu naravno bilo malo da bi zabilježio sve događaje u našem gradu, zbog čega su morali putovati u Suboticu.

Iz tog razloga morali su savladati tehniku izrađivanja crno-bijelih filmova.

Foto: Kakanj-X

Digitalizaciju ne smatra dobrom

Dok smo sa Mirsadom razgovarali o prošlosti i njegovim počecima bio je ushićen, radostan i ponosan. Međutim, kako smo približavali razgovor sadašnjosti njegovi osjećaji prelazili su razočaranje, nevjericu ali i konfuziju.

– Bolje je bilo ono vrijeme, svako je volio fotografiju. Ja bi volio i sada da slikam sa starim aparatom – kaže Mirsad.

Početkom 2000-tih godina nabavio je digitalni aparat kada je počeo da izučava njegove opcije, te tako ostao u svijetu fotografije bez obzira na ubrzani napredak tehnologije.

Od fotografije se ne može živjeti

Foto: Kakanj-X

– Kada sam ja počeo slikati moglo se živjeti od fotografije. Nije bilo telefona, raja je volila i cijenila sliku. Danas je drugačije, rijetki su oni koji cijene fotografiju, – govori vidno razočaran Mirsad.

Dobitnik petnaestoaprilskog priznanja

U početku smo napisali da je Mirsad King Mujagić postao ikona Kaknja, a sada je to i ozvaničeno.

Intervju smo radili krajem mjeseca februara, u trenutku kada smo htjeli objaviti dobili smo informaciju da će Mirsad biti nagrađen za svoj rad, odlučili smo pričekati.

Povodom Dana općine Kakanj – 15. aprila Mirsad je dobio zahvalnicu za nesebičan i velikodušan doprinos društvenoj zajednici općine Kakanj.

I uistinu King to zaslužuje, ovo je samo još jedna u nizu pismenih potvrda o onome što je Mirsad Mujagić dopronijeo Kaknju.

 

 

(Emrah Fejzović / Kakanj-X)

Foto: Kakanj-X

Možda vam se svidi

Leave A Reply