MIRSAD KADIĆ: Učesnici će moći obići Franjevački samostan, bosansku kuću u Kraljevoj Sutjesci kod Kaknja

0

Nakon 65 godina održavanja u raznim zemljama širom svijeta, zahvaljujući Mirsadu Kadiću, studenti Stomatološkog fakulteta s klinikama Univerziteta u Sarajevu bit će domaćini 66. svjetskog studentskog stomatološkog kongresa u Bosni i Hercegovini (66. IADS MYM 2020.).

Kadić je dobitnik zlatne značke i član Upravnog odbora Univerziteta u Sarajevu, predstavnik naučnoistraživačkog komiteta za Evropsku regiju u Svjetskoj studentskoj stomatološkoj asocijaciji (IADS), a njegov rad pratili smo i prošlih godina kada je učestvovao na svjetskim studentskim kongresima u Madridu, Kaošiungu, Strazburu, gdje je prezentirao svoje naučnoistraživačke radove i upravo je njegovim naporima naša država postala članica IADS-a.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Početkom ove godine, Kadić je pokrenuo aktivnosti za dobivanje domaćinstva ovog događaja te je u Strazburu, na Generalnoj skupštini ove asocijacije, Sarajevo izglasano za domaćina.

– Drago mi je da će se i naša država naći na historijskoj tabli IADS i što će se ove generacije studenata Stomatološkog fakulteta s klinikama Univerziteta u Sarajevu moći ponositi da su organizirale najveći događaj. Od 15. do 22. februara 2020. godine bit ćemo svjetski centar studenata stomatologije – kaže Kadić.

Njegov tim i on sami su se upustili u organizaciju ovog velikog događaja, a smatra da će kvalitet kongresa biti na veoma visokom nivou.

– Moj tim je tu zbog mene, a ja sam tu zbog njih, jer su vjerovali u ovaj događaj od početka i zajedno sa mnom gradili program kongresa. Prvih pola godine je zaista bilo preteško, jer nismo imali ni temelje. Sada smo već opušteniji i među najvećim brigama su administrativne barijere kao što je da li će predstavnici stranih država dobiti vizu za BiH. Uspjeli smo dobiti podršku i partnerstvo s Univerzitetom u Sarajevu, našim fakultetom, svjetski poznatim dentalnim kompanijama te domaćom kompanijom “Vispak” – ističe Kadić.

Kongresu će prisustvovati veliki broj renomiranih stručnjaka iz cijelog svijeta, piše Avaz.

– Učesnici će moći prisustvovati predavanjima i radionicama renomiranih profesora i stručnjaka iz BiH, Japana, Turske, Rusije, Danske, Austrije, Italije, Slovenije, Srbije, Hrvatske itd. Također, studenti će imati priliku izlagati svoje naučne radove. Pored naučnog dijela, učesnici će moći obići historijska i turistička mjesta poput Franjevačkog samostana, najstarije džamije, bosanske kuće u Kraljevoj Sutjesci kod Kaknja, visočkih piramida, Mostara, Počitelja, Bune – zaključuje Kadić.

Organizacijski tim zajedno s Kadićem obavještavaju sve studente stomatologije da se mogu prijaviti na ovaj kongres i da su za domaće studente članovi organizacije osigurali posebne uvjete.

Također, pozivaju sve zainteresirane partnere da podrže ovaj događaj.

Više informacija o ovom događaju možete pronaći na web-stranici svjetske asocijacije.