Ministrica odbrane BiH tvrdi: “Sprovođenje referenduma o ulasku BiH u NATO je ustavno pravo”

Ministar odbrane BiH Marina Pendeš izjavila je u Sarajevu da su zahtjevi određenih političkih stranaka da u BiH bude sproveden referendum o ulasku zemlje u NATO ustavno i zakonsko pravo, dodajući da su ga brojne zemlje u prošlosti organizovale.

Na pitanje novinara da li će protivljenje Republike Srpske ulasku BiH u NATO usporiti proces evroatlantskih integracija, Pendeševa je rekla da BiH još nije došla do faze kada bi trebalo da bude sproveden referendum, jer, kako je istakla, ima još mnogo toga da se uradi.

“Ne mislim da je bilo ko protiv toga da napravimo reforme koje će dovesti BiH na nivo da bude funkcionalna zemlja i da svi njeni konstitutivni narodi budu istinski zadovoljni svojim statusom, pravima, ali i ostali koji se ne osjećaju kao ti konstitutivni narodi”, zaključila je Pendeševa.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je u oktobru 2017. godine odluku o proglašavanju vojne neutralnosti Srpske u odnosu na postojeće vojne saveze do eventualnog raspisivanja referenduma u Srpskoj, na kome bi bila donesena konačna odluka o tom pitanju.

U odluci je navedeno da je Republika Srpska opredijeljena da svaki budući status koordiniše sa Srbijom, kao potpisnicom Dejtonskog sporazuma.

Možda vam se svidi

Leave A Reply