Ministarstvo odbrane izgubilo sudski spor vrijedan 20 miliona maraka

Ministarstvo odbrane BiH nije hrvatskoj firmi “Scout” isporučilo oružje i municiju po presudi iz decembra 2017. godine, potvrdili su za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz ove kompanije te najavili podnošenje krivičnih prijava.

Ministarstvo odbrane BiH pravosnažno je izgubilo sudski spor u vrijednosti od 20 miliona maraka koji je pokrenula hrvatska firma jer im nije isporučeno oružje koje su naručili još 2003. i 2004., saznaje BIRN BiH na osnovu uvida u pravosnažnu presudu iz decembra 2017. godine.

U “Scoutu” kažu da će podnijeti krivične prijave te tražiti prinudnu naplatu od Ministarstva odbrane.

“Prisiljeni smo pokrenuti izvršni postupak te krivične prijave protiv odgovornih i ostalih osoba iz Ministarstva odbrane zbog neisporuke robe po presudi. Do danas nam nije isporučen niti jedan komad robe”, naglašavaju iz “Scouta”.

U septembru ove godine Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) je privremeno oduzela originalnu dokumentaciju koja se, prema njihovom saopćenju, odnosi na prodaju i isporuku viškova naoružanja i municije “jednoj firmi iz Republike Hrvatske”, po ugovorima koje su Federalno ministarstvo odbrane i Republička direkcija za proizvodnju i promet naoružanja i vojne opreme, sklopili s tom firmom tokom 2003. i 2004. godine, dok je anekse na te ugovore sklapalo Ministarstvo odbrane BiH.

Prema saopćenju SIPA-e, dokumentacija je oduzeta u sklopu istrage po naredbi Državnog tužilaštva, a koja se odnosi na postojanje osnova sumnje da su od 22. marta do 22. oktobra 2010. godine, bez saglasnosti Predsjedništva BiH, donesene dvije odluke i zaključena četiri aneksa na četiri ugovora o prodaji neperspektivnog naoružanja i municije sklopljena tokom 2003. i 2004. godine između entitetskih ministarstava odbrane i jednog preduzeća iz Hrvatske, na način “da je osumnjičeni izmijenio bitne elemente osnovnih ugovora”.

SIPA u svom saopćenju navodi da istražuju smanjivanje količine naoružanja i municije “koje je teže prodati na tržištu” te istovremeno uvećavanje “određene količine naoružanja i pretežno municije koje je kupcu bilo lakše prodati na tržištu, a sve u cilju kako bi udovoljio zahtjevima preduzeća iz Hrvatske”, čime je, kako su saopćili iz SIPA-e, državni budžet oštećen za više od šest miliona KM.

Selmo Cikotić, bivši ministar odbrane BiH, nije želio da govori o ovome za BIRN BiH.

On je ranije za dnevni list “Avaz” rekao da ne zna je li osumnjičen u ovom predmetu. Pojasnio je da je saslušavan u SIPA-i povodom ove istrage, i to prije tri godine, ali u svojstvu “ministra i svjedoka”.

“Ne bih ulazio u te priče. Ja sam o tome uvijek javno govorio. Imam povjerenje u pravosudne organe i policijske agencije i vjerujem da će doći do pravih spoznaja”, rekao je Cikotić za “Avaz”.

Za sada još uvijek nema zvanične potvrde da li je “jedna hrvatska firma” zapravo “Scout”, a Ministarstvo odbrane nije željelo odgovoriti na pitanja BIRN-a BiH o presudi po tužbi kompanije “Scout”.

Pojasnili su da, u svrhu zaštite istrage koju je pokrenula SIPA, nisu u mogućnosti udovoljiti BIRN-ovom zahtjevu.

Iz kompanije “Scout” su za BIRN BiH rekli da su bili prisiljeni pokrenuti spor pred Sudom BiH nakon što im je Ministarstvo odbrane BiH 2011. godine “raznim opstrukcijama potpuno onemogućilo izvoz robe”.

“Postalo je razvidno 2012. godine da će Ministarstvo odbrane taj spor izgubiti, pa su tražili sklapanje vansudskog sporazuma, u kojem smo se, da bi stvari brže išle, morali odreći, na zahtjev Ministarstva, preko 20 posto robe. Potpisan je sporazum, prekinuli smo spor i nismo ponovo dobili niti jedan komad robe, tako da smo ponovo prevareni”, kazali su iz “Scouta”, dodavši da su bili strpljivi i čekali nekoliko godina, nakon čega su bili prisiljeni na temelju tog sporazuma pokrenuti novi spor u Sudu BiH.

U obrazloženju tužbe “Scouta”, na osnovu uvida BIRN-a BiH u prvostepenu presudu iz marta 2017. godine, navedeno je da je na osnovu međunarodnog tendera koji je raspisalo Federalno ministarstvo odbrane došlo do zaključenja ugovora između Federacije BiH kao prodavca i “Scouta” kao kupca.

Radilo se o ugovoru o prodaji naoružanja, vojne opreme i ubojitih sredstava Vojske Federacije BiH od septembra 2003. godine, ugovoru o prodaji zastarjelog, nepodobnog i viška naoružanja, vojne opreme i municije u Vojsci Federacije BiH od juna 2004., te ugovoru “Scouta” s Republičkom direkcijom za proizvodnju i promet naoružanja i vojne opreme Republike Srpske iz jula 2004. godine, a zatim i aneksa na spomenute ugovore.

Nakon uspostavljanja Ministarstva odbrane na državnom nivou, Bosna i Hercegovina je, na osnovu Sporazuma o konačnom raspolaganju svim pravima i obavezama, preuzela obaveze iz spomenutih ugovora te na njih zaključila anekse u oktobru 2008. godine.

Pravosnažnom presudom Suda BiH iz decembra 2017. godine, Ministarstvo odbrane je dužno kompaniji “Scout” predati u posjed naoružanje s priborom i municijom u vrijednosti oko 15 miliona KM, jer je Sud BiH potvrdio da je ova firma uspjela u svom tužbenom zahtjevu sa 75 posto.

“Ministarstvo odbrane nije ispoštovalo niti jednu obavezu pravomoćne presude Suda BiH (…) do danas. Konstantno izmišljaju nove razloge zašto ne mogu isporučiti robu. Također, ne žele isporučiti veliki dio robe iz presude, što je nama apsurdno s obzirom da imaju robu na stanju, ali preferiraju uništiti robu. Naravno da je uništenje, s obzirom da se radi o opasnom i logistički zahtjevnom postupku, skupo za državu”, kažu iz kompanije “Scout”.

Ured za reviziju institucija BiH je još 2011. godine upozorio Ministarstvo na tužbu “Scouta”, tada u vrijednosti 3,5 miliona američkih dolara.

“U slučaju da se spor izgubi, moguće je očekivati i višestruko veći iznos po regresnoj tužbi ‘Scouta’ za izgubljenu dobit i štetu”, naveli su revizori u izvještaju za 2011. godinu.

U svom posljednjem izvještaju za 2017. godinu revizori su potvrdili da je Ministarstvo odbrane BiH pravosnažno izgubilo spor u vrijednosti od 20 miliona KM.

Možda vam se svidi

Leave A Reply