Mina Naidu izudarala i oštetila joj automobil, ona joj se osvetila paljevinom?

“Moja branjenica nije zapalila ničije auto niti je bilo koga podstrekavala da učini tako nešto. Istina, jeste bila u sukobu sa oštećenom sa kojom je imala fizički obračun prije godinu. Tada je oštećena mojoj klijentici znatno oštetila njeno vozilo, ali od tada se nisu vidjele niti su bile u nekom kontaktu”, kazao je Izet Baždarević danas na ročištu za određivanje pritvora Naidi Karić i njenim saučesnicima, a zbog sumnje da su namjerno zapalili automobil Mini H. U tom požaru izgorjela su još tri vozila.

Na današnjem ročištu u Općinskom sudu u Sarajevu tužilac Mladen Vukojčić nije posebno obrazlagao razloge zbog kojih traži pritvaranje Karić i njenih saučesnika Murisa Hodžića, Amela Jašarevića i Hase Mujića. Samo je istaknuo da “stoji kod ranije iznesenog prijedloga, koji je u pismenoj formi dostavljen svim stranama u postupku”.

“Smatram da postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret kao i da postoje posebni pritvorski razlozi zbog kojih im se treba odrediti pritvor”, kazao je Vukojčić.

Uhapšenoj četvorki na teret se stavljaju teška krivična djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine, izazivanje opće opasnosti, a Naidi Karić i krivično djelo podstrekavanje. Međutim, jednom od osumnjičenih Murisu Hodžiću, prijedlog za određivanje pritvora nije bio jasan, pa mu je sve dodatno pojasnila sutkinja za prethodni postupak Jasmina Sazdovski, piše “Hayat“.

Ona je između ostalog navela kako je Tužilaštvo KS u svom prijedlogu istaklo kako su osumnjičeni bili posebno uporni u izvršenju ovog krivičnog djela.

“Naida Karić je navodno duži vremenski period tražila osobu koja bi zapalila automobil, a zajedno su u nekoliko navrata obilazili automobil koji su na kraju zapalili”, pojasnila je sutkinja obrazlažući prijedlog tužioca da se četvorski odredi pritvor.

Advokat Baždarević je, pak, u svom izlaganju istaknuo da provedeni dokazi ni u jednom momentu ne dokazuju da je njegova branjenica počinila krivično djelo koje joj se stavlja na teret. Advokat je danas ispričao u sudnici kako je oštećena konstantno napadala Naidu Karić.

“Muris Hodžić je bio u ozbiljnoj vezi sa Naidom Karić, jednom se vidio sa oštećenom, ali se nije želio više viđati sa njom iako je ona imala interesa da se viđa sa njim. Međutim, vidjet ćete u porukama, ona je slala mojoj branjenici poruke užasno vulgarnog sadržaja, tipa da “goji kopile”, da je nemoralna i slično. Užasne poruke. Sve to je Naida ispričala Murisu, a on joj je jednom rekao da bi joj zapalio auto zbog njenog ponašanja. Međutim, ona ga nije u tome ohrabrivala, niti mu je pružila bilo kakvu podršku”, kazao je Baždarević.

Na kraju je advokat predložio da se odbije prijedlog da se njegovoj branjenici odredi pritvor te je tražio od sutkinje da joj eventualno odredi mjere zabrane ili pak kućni pritvor.

“Moja branjenica nikada nije počinila krivično djelo i majka je dječaka od peti i po godina koje je srčani bolesnik i treba stalnu njegu”, kazao je advokat.

Sutkinji se nakon njega obratila i Naida Karić koja je zamolila samo da joj sud omogući da bude uz svioje dijete.

“Moje dijete je imalo operaciju na srcu i prije četiri dana je izašlo iz bolnice. Sada je sa njim moja nana koja se ne može brinuti o njemu jer on ima svoju stalnu terapiju. Molim sud da budem uz njega”, kazala je Karić.

Kada je u pitanju Muris Hodžić, Baždarević je istakao kako dokazi uopće ne ukazuju na njegovog branjenika.

“Da li je u momentu tog događaja bio u blizini ili ne ja ne znam, ali znam da on to nije uradio. Tako da mislim da nema osnovane sumnje niti da stoje pritvorski razlozi. Pa neće oštećena ponovo kupiti auto, a ovaj ići da to pali”, kazao je Baždarević, te i za Hodžića tražio mjere zabrane kako bi mogao biti uz staru i bolesnu majku.

Kada je u pitanju Jašarević, njegov advokat Omar Mehmedbašić je kazao da je on na saslušanju u Tužilaštvu KS ispričao njegovu ulogu u cijelom događaju, te da nema potrebe da mu se odredi pritvor.

“Mog branjenika nisu voljele ni oštećena niti osumnjičena, on je sve ispričao, pa tražim da se odbije prijedlog za njegovo pritvaranje i da mu se odrede mjere zabrane. Ukoliko, eventualno, sud odluči drugačije, moj branjenik je tražio da ga pošaljete u Zenicu”, kazao je Mehmedbašić.

Osumnjičeni Haso Mujić danas je u sudnici rekao da ne poznaje nikog od osumnjičenih.

Njegova advokatica Dijana Hasić kazala je kako je i njen klijent sve ispričao u Tužilaštvu KS, te da je on samo vozio Jašarevića i Hodžića, ali da u cijelom slučaju nije imao nikakvu drugu ulogu, piše Faktor.

“Moj klijent ne poznaje ostale osumnjičene pa mu se ne može odreti kao takvom pritvor”, kazala je Hasić.

Odluka će biti donesena u Zakonom predviđenom roku.

Možda vam se svidi

Leave A Reply