Milomir Odović, najbolji Željin "igrač": Trener koji nije valjao kakanjskom Rudaru

Sve Željine ekipe pod Milomirom Odovićem igrale su lepršav fudbal i ko zna šta je bilo u glavama onih koji ga nekoć otjeraše nakon najuspješnije polusezone u premijerligaškoj historiji kluba iz Zvorničke 27. Otišao je, prošetao ligom, sazrio kao trener i vratio se tamo gdje je počeo. 

Preuzeo je tim koji su tek rijetki željeli voditi. Bez prave okosnice, pa ako hoćete i kvaliteta. Poveo je Plave u nezgodnom momentu jer svakom bi treneru nakon Amara Osima bilo teško raditi, čak i tamo gdje je sve poznato.

Željo nije uspio osvojiti domaće prvenstvo, tim se nakon prošle sezone nije mnogo mijenjao, ali uvijek zahtjevna publika na Grbavici željela je više. Licitiralo se raznim imenima, a na kraju su dovedena dva dobra, provjerena igrača: Jovan Blagojević iz Veleža i Joco Stokić iz Borca.

Ništa spektakularno, dakle, u Zvorničkoj 27 nisu pripremili za novo prvenstvo. Evropa je bila u izvjesnoj mjeri i briga: kako se oduprijeti boljem i kvalitetnijem, kako zaigrati protiv snažnijeg i bogatijeg, kako mu se suprotstaviti i razveseliti tih nekoliko stotina vojnika koji su i danas bili ”grlati” kao i bezbroj puta ranije…

Odović je znao kako. Najveća vrlina vođe je svijest o poznavanju vlastitih snaga, a Željin trener tačno je znao čime raspolaže. Nema igrača koji će uzeti loptu predriblati trojicu i zabiti gol s trideset metara, nema ni neku vrstu Lazara Popovića – igrača koji će zagraditi kompletnu odbranu i izvesti neku egzibiciju, nema ni posebno brza krila, hitre veznjake koji će praviti višak protrčavanjima. Ništa to Odović nema, ali ima sjajne trkače, marljive rudare i oni kojima dres znači više od novca i transfera.

Kerim Memija, Dženis Beganović, Amir Hadžiahmetović, Riad Bajić, Damir Sadiković i ostali, večeras ne bi pobijedili da ih je s klupe vodio neki drugi. Ono što Milomir Odović radi vodeći današnjeg Želju zaslužuje mjesto u svakoj knjizi o taktici u fudbalu. Kako od dobrih, da ne kažemo prosječnih igrača, napraviti tim za evropske pobjede? On zna.

Vodio kakanjski Rudar. Ciljevi kluba i Odovića se nisu podudarali

Nogometaši Rudara iz Kaknja predprošlu sezonu u Prvoj ligi FBiH završili su na četvrtoj poziciji i tako ponovo ostali bez plasmana u Premijer ligu BiH. Iako je rukovodstvo kluba najavljivalo da uz dobar raspored na proljeće u sezoni može pomrsiti račune Slobodi i Jedinstvu, to se ipak nije desilo.
Mnogo kikseva na domaćem terenu udaljilo je Rudar iz borbe za prvu poziciju. Danak lošem proljetnom dijelu prvenstva platio je trener Milomir Odović, koji je nakon sjednice rukovodstva kluba razriješen dužnosti. Odoviću je istekao jednogodišnji ugovor, a novi mu neće biti ponuđen, tako da su se rukovodstvo kluba i iskusni trener razišli na prijateljski način.

Radiosarajevo.ba/sportsport.ba

Možda vam se svidi

Comments are closed.