Milica Marković (SNSD) uzela od Džaferovića 3 175 KM

Poslanici SNSD-a u Predsjedničkom vijeću Parlamentarne skupštine BiH već nekoliko sjednica zaredom napuštaju zasjedanje tvrdeći kako neće odustati od svojih principa, odnosno da neće prisustvovati sjednicama Vijeća sve dok njime predsjedava Šefik Džaferović.

Klub SNSD-a na svakoj sjednici podnosi inicijativu za Džaferovićevom smjenom, koju ostali poslanici ne prihvataju, tačnije ne izglasaju njeno uvrštavanje na dnevni red.

Kako je poznato, Džaferovićevu smjenu traže zbog tvrdnji bivšeg potpredsjednika FBiH Mirsada Kebe, da je predsjedavajući Vijeća navodno povezan s ratnim zločinima nad Srbima.

Istovremeno, takve optužbe koje iznose na Džaferovićev račun ih ne sprečavaju da od Parlamentarne skupštine BiH uzimaju novac za službena putovanja, a koja Džaferović odobrava zajedno sa preostala dva člana Kolegija Vijeća. U tom slučaju im ne smeta tražiti potpis predsjedavajućeg kojeg optužuju za tako teško krivično djelo.

Džaferović je za predsjedavajućeg Vijeća imenovan 9. decembra, a prema evidenciji službi Parlamenta BiH od tada je dvoje SNSD-ovih poslanika išlo na službena putovanja, za šta im je trebala saglasnost Kolegija.

c0e89d449a2d5b44be749c681e2730ac

Lazar Prodanović je išao na zasjedanje Parlamentarne skupštine OSCE-a u Beč od 18. do 20. februara u sklopu delegacije koja je putovala službenim vozilom. Troškovi tog putovanja za Prodanovića na račun Parlamenta BiH su iznosili blizu 2.000 KM, od čega je 1,267 KM otišlo na hotelske troškove, a 655 KM na dnevnice.

Milica Marković je od formiranja novog saziva Predsjedničkom vijeća do sada službeno putovala u Baku i Strazbur. Prilikom putovanja u Baku troškove puta je snosio organizator, a Parlament BiH joj je isplatio 486 KM za dnevnice. Marković je putovala i na zasjedanje Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope u Strazbur službenim vozilom Parlamenta BiH te je koristila i usluge vozača ove državne institucije.

Ukupni troškovi putovanja ove SNSD-ove zastupnice, a koje je finasirao Parlament BiH u vezi s putovanjem u Strazbur su 1,851 KM, od toga 645 KM za dnevnice i 1,206 KM za noćenje. Za njenog vozača je takođe ukupno isplaćeno 1,851 KM, dok su troškovi putarine i goriva za službeni automobil iznosili 473 KM.

Isplate su, dakako, vršene u skladu s propisima, ali ne i u skladu sa SNSD-ovim tobože principima zbog kojih napuštaju zasjedanje Predstavničkog vijeća.

Možda vam se svidi

Comments are closed.