Migranti u Vučjaku ostali bez vode, od sutra i bez kuhinje

U prihvatni kamp za migrante koji se nalazi na lokalitetu Vučjak, desetak kilometara od Bihaća, gradsko preduzeće “Komrad” danas nije dostavilo cisterne s vodom, pa se humanitarna situacija na taj način dodatno zakomplikovala.

Podsjetimo, gradonačelnik Bihaća, Šuhret Fazlić, najavio je prije nekoliko dana ovakav scenario kako bi se iznudila konkretna reakcija državnih institucija koje su nadležne za migrantsku krizu.

Danas je u vezi situacije sa migrantima održan sastanak Operativne grupe, a glavni zaključak je da ne postoji drugo rješenje do premještanje migranata iz Vučjaka, Bire i Mirala na lokaciju Medenog polja kod Bosanskog Petrovca.

“Želim poručiti da sa sigurnosno-zdravstvenog aspekta građani Petrovca ne trebaju biti zabrinuti jer će to biti kamp zatvorenog tipa i neće imati mogućnost kretanja”, kazao je za N1 ministar unutrašnjih poslova USK Nermin Kljajić.

Premijer USK Mustafa Ružnić kazao je da ostaju pri odluci lokacije Medeno polje i da traže od međunarodnih organizacija da zajedno sa Ministarstvom sigurnosti krene sa izmještanjem migranata iz ova dva centra.

A povlačenje s Vučjaka najavili su volonteri Crvenog krsta, obrazloživši to strahom za sigurnost i time da je bez podrške gradske uprave i njenih preduzeća nemoguće dalje raditi.

Prema riječima Salema Midžića, predsjednika gradske organizacije Crvenog krsta Bihać, migrantima je danas podijeljen posljednji topli obrok, a od sutra kuhinja prestaje s radom. U narednim danima migrantima će se dijeliti samo lanč paketi.

Nadležni kažu da se najgori scenario može očekivati ukoliko migranti odluče da vrate natrag u gradsko područje Bihaća.

Prema sadašnjim procjenama, u kampu na Vučjaku trenutno boravi oko 600 migranata, iako ih je prije samo nekoliko dana bilo oko 2000.

Ministar Kljajić rekao je kako nemaju informacije da li je veći broj migranata otišao prema granici s Hrvatskom ili su se vratili prema Sarajevu i Tuzli, odakle su došli.

Možda vam se svidi

<b>NAPOMENA:</b>Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar