Migranti pod otvorenim nebom: Potresne fotografije prikaz realnog stanja u Tuzli

Putnički vozovi više ne dolaze u Tuzlu. Nema linija ka Doboju, a ni prema Brčkom.

Plato na kojem se nekada čekao dolazak vozova “zauzeli” su migranti koji su podigli šatorsko naselje da bi se sakrili od hladnoće ovih decembarskih dana.

U prosjeku, na željezničkoj stanici u Tuzli boravi između 150 i 200 migranata. Jedni su tek došli iz pravca Zvornika i Bratunca, drugi se vraćaju iz Krajine.

Stanje je haotično, ali volonteri iz Tuzle i drugih dijelova TK te Distrikta Brčko pokušavaju koliko-toliko olakšati boravak unesrećenim ljudima na hladnom betonu.

– Ljudi donose ogrjev, hranu, odjeću, obuću… Hrane imamo i dijelimo obroke po rasporedu. Imamo i odjeće i obuće, ali svi oni koji planiraju donijeti nešto od toga moraju znati da ovim ljudima odgovaraju veličine S i M, odnosno broj obuće od 38 do 42. Sve ostalo nije iskoristivo – kažu volonteri s tuzlanske stanice, piše “Avaz“.

Šatorsko naselje se nalazi u urbanom dijelu Tuzle. Okolo su stambena naselja i građani se nisu protivili da migranti borave u njihovoj blizini.

Pokušaj sistemskog pronalaska rješenja za smještaj migranata preko zime propao je zbog protesta lokalnog stanovništva iz prigradskih naselja Ljubače, Par Selo, Bukinje, Pasci koji nisu željeli u kasarni u svojoj blizini vidjeti očajnike koji su na daleke puteve krenuli u nadi za boljim životom.

Zima u Tuzli je počela pokazivati svoje zube. Hoće li oko 200 ljudskih duša savladati i tu prepreku na svom putu…

Izvor

Možda vam se svidi

Leave A Reply