Migrant otkriva koliko košta prolazak kroz BiH

S povećanim brojem dolaska migranata u BiH povećava se i broj krijumčara. Migranti s kojima smo mi danas razgovarali kažu da im sami prilaze i nude da ih za novac prevedu preko granica. Što su bliže zapadu – cijena je, kažu, veća.

Džibal je iz Pakistana put Zapada krenuo prije godinu dana. kaže da mu krijumčari nisu nepoznanica. Uz pomoć jednog došao je iz Srbije u BiH.

“400 eura. 400 eura da vas prevedu preko granice? Samo preko rijeke. Ne preko granice. Prevedu nas preko rijeke”, kaže za televziju N1.

Tvrdi da se i u BiH susretao sa sličnim ponudama.

“Da. Ista priča. Jednako. Ista pitanja”, navodi.

No ono što se razlikuje je cijena. Tvrdi da za prelazak Hrvatske granice iznos koji krijumčari traže prelazi tri hiljade eura.

“Granica koju je lakše preči – malo novca. Granica koja je veća prepreka i gdje je visoka sigurnost znače više novca”, kaže izbjeglica iz Pakistana.

Kaisar je na tzv. migrantskoj ruti posljednje dvije godine. I on je u BiH stigao iz Srbije. Uz pomoć krijumčara.

“Neki ljudi su mi prišli. Pitali me želim li da idem u BiH? Da, idem. Imaš li novca. Da, imam. Tražio je 200 eura. Platio sam i prešao rijeku”, kaže Kaisar, izbjeglica iz Pakistana, prenosi N1.

Inače na području Bihaća rano jutros započela je akcija usmjerena na ukupno šest osoba, osumnjičenih da su duži vremenski period, na području Bihaća, vršili nezakonit transport, skrivanje, smještanje i prebacivanje ilegalnih migranata preko granice BiH, čime su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

Možda vam se svidi

Leave A Reply