Microsoft srušio najveći kompjuterski mit

Slobodno “čupajte” USB iz kompjutera i laptopa kako stignete – samo vodite računa da ga fizički ne oštetite.

Sve one “Safely Remove Hardware” savjete, koje su nam toliko godina nametali sa svih strana slobodno zaboravite!

Microsoft je najzad potvrdio da Windows 10 ima opciju “Quick Removal”, koja bilo koji piključen USB samostalno isključuje čak i pri naglom isključivanju sa sistema, odnosno ručnom vađenju uređaja tj. veze s uređajem, bez prethodne najave kroz opcije softvera.

Pomenuta opcija je sama po sebi uključena od verzije Windows 10 1809, koja je isporučivana korisnicima od oktobra 2018. godine. Microsoft je ovo i potpisao, da svi shvate, kao podatak na svojim zvaničnim stranicama.

Tom Varen, Microsoft ekspert i profesionalac ove kompanije, potvrdio je da je Windows imao opciju za bezbjedno isključivanje USB uređaja još od Windows 7 operativnog sistema, dakle još od 2009. godine (Windows 7 je proizvođačima hardvera isporučen u julu, a korisnicima u oktobru iste godine).

Ipak, istina je da je i sama kompanija Microsoft slala pomešane poruke u vezi s ovim svojevrsnim kompjuterskim mitom, posebno što je i danas opcija “Safely Remove Hardware and Eject Media” prisutna na najvećem broju operativnih sistema, prenosi Mondo.rs.

Ipak, više za vađenje USB-a ne morate da brinete i uskoro će i ova navika biti prevaziđena, baš kao što su namotavanje audio kasete, presnimavanje VHS-a ili čišćenje glave kasetofona…

 

(Kakanj-X) 

Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar