Microsoft razvija pametni antivirus

Microsoft želi pomoću vještačke inteligencije da stvori zaštitnu mrežu i tako štititi sve računare.

Sam je Microsoft pod ogromnim pritiskom da dostavi sigurnosno rješenje koje će funkcionisati na milionima računara jer hakeri postaju sve napredniji i podižu uloge.

U posljednjih nekoliko sedmica WannaCry ransomware uništio je preko 200 hiljada računara širom svijeta, od kojih su mnogi kao operativni sistem imali zastarjele verzije Windowsa.

To je Microsoft dovelo u situaciju da mora da napravi ažuriranja kako bi popravio ranjivost svojih starijih sistema.

U svrhu sprječavanja takvog scenarija, nadolazeće ažuriranje osloniće se na znanje prikupljeno sa više od 400 miliona mašina koji pokreću Windows 10.

“Tačnije, ažuriranje će sadržati širok raspon podataka koji dolaze iz njihovih cloud servisa, kao što su Azure, Endpoint i Office, da bi stvorili antivirus vještačke inteligencije koji može otkriti “ponašanje” zlonamjernih programa”, izjavio je Rob Leferts, direktor programskog menadžmenta za sigurnost Windowsa.

Novi program će biti ukomponovan u ‘Windows Defender Advanced Threat Protection’ te će imati nove opcije poput ‘Application Guard’ koji će biti baziran na bezbjednosti  internetskih pretraživača, ‘Device Guard’ i ‘Exploit Guard’ koji će biti usmjereni na cloud servise.

Ako samo jedno od umreženih računara, koje pokreće Windows 10, otkrije zlonamjerni softver, biće u stanju da stvori digitalni potpis softvera te tako automatski zaštiti milione drugih korisnika širom svijeta.

Zanimljivo je da će i prva žrtva zlonamjernog softvera biti sigurna jer će virus zapravo biti aktiviran u virtualnom prostoru cloud servisa, a ne direktno na uređaju.

Uzevši u obzir da mrežni napadi postaju sve učestaliji i sofisticiraniji, Microsoft smatra da je pravo rješenje vještačka inteligencija, prenosi Cnet.

Ističu da je 96 posto otkrivenih napada potpuno novo. S trenutnim istraživačima koji rade najbrže što mogu, može biti potrebno samo nekoliko sati da u MIcrosoftu razviju adekvatnu zaštitu od onog trenutka kada otkriju zlonamjerni softver.

Upravo je tih nekoliko sati pravo vrijeme u kojem su ljudi zaista pogođeni. Korištenje podataka sa servisa Microsoft Office cloud ključna je stavka za razvijanje digitalnih potpisa, naročito jer su posljednji napadi iskorištavali upravo ranjivost Worda.

Ako bi Word počeo da distribuira  veće količine podataka u jednom komadu, što nikada ne radi, bili bi u mogućnosti to da otkrijemo, kaže Leferts.

Za učestale aplikacija, kao što je Word, izrađeni su modeli za učenje. Ovi će noviteti u početku biti dostupni samo poslovnim korisnicima i firmama, ali može se očekivati da nedugo nakon postati dostupne i ostalim korisnicima.

Možda vam se svidi

Leave A Reply