"Microjoule" automobil: Litar goriva za 3.200 kilometara

Francuski studenti napravili su veoma zanimljiv automobil koji je ekstremno efikasan u uštedi goriva

Vjerovali ili ne ovaj automobil “Microjoule” napravljen od karbonskih vlakana može da pređe više od 3200 kilometara i to samo sa 1 litrom goriva.

Ovaj automobil, pomalo čudnog futurističkog oblika napravljen od krabonskih vlakana izgrađen je da primi samo jednu osobu – vozača koji upravlja njime u skoro ležećem položaju. Microjoule automobil je ideja grupe francuskih studenata sa La Joliverie koledža u Nantu , na zapadu Francuske .

Superlight vozilo Microjoule automobil čija je težina 35 kg , (66 puta lakši od porodičnog automobila),a pokreće ga benzin ili etanol napravili su francuski studenti kao Evropskog Shell Eko maratonskog takmičenja.

Na ovom takmičenju na kojem se takmiče timovi automobilskih zaljubljenika i stručanjaka se predstavljaju automobili koji mogu da pređu više hiljada kilometara sa najmanjom mogućom potrošnjom. Microjoule automobil pokreće benzin ili etanol.

Francuski studenti su pobijedili konkurenciju od oko 200 drugih timova koji su se takmičili na ovom takmičenju. Sudije su na takmičenju testirali automobil “Microjoule” na stazi u Roterdamu ,u Holandiji, te su izračunali da Microjoule automobil može da pređe 3.300 kilometara za samo 1 litar goriva.

Što znači, automobil Microjoule sa jednim putovanjem, na primjer od Londona do Manchestera ( 320km) potrošio bi svega 20 centi ili 10 britanskih penija dok bi put oko svijeta sa ovim automobilom koštao oko 15,60 funti ili 26 dolara.

Novovrijeme.ba

Možda vam se svidi

Comments are closed.