“Mi smo mali narod, ako ne budemo pričali našu priču drugi će je pričati protiv nas”

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović jučer je u Tuzli predstavio svoj program rada članovima izbornog tijela s područja Muftijstva tuzlanskog.

“Zahvalit ću se u ime svih vas reisu-l-ulemi Husein ef. Kavazoviću na velikim naporima koje je uložio u svome dosadašnjem radu, a posebno u proteklih sedam godina. Smatramo da je njegova briga bila velika i da je njegov rad na našem zajedničkom putu bio veoma uspješan, zbog čega zaslužuje naše veliko poštovanje i našu zahvalnost,” kazao je muftija Fazlović.

U proteklom periodu mnogo je urađeno na normativnim aktima koji uređuju organizaciju i rad Islamske zajednice od njenog osnovnog do najvišeg nivoa, kazao je na početku svog obraćanja resiu-l-ulema Kavazović, te je naglasio da je u narednom periodu neophodno usvojiti i druge normativne akte kao što je pravilnik o službi, pravilnik o članarini unutar Islamske zajednice i pravilnik o imovini.

Islamska zajednica ima svoje škole, medrese, gimnazije, fakultete i institute i cjelokupan obrazovni sistem je dobro postavljen.

Naše medrese su dobre škole i to se vidi po upisnoj politici s obzirom da je veliki broj učenika koji su zainteresovani da upišu naše medrese, smatra reisu-l-ulema. U narednom periodu, dodao je on, važno bi bilo otvoriti medresu u Banjaluci, kao i školu koja bi okupljala bošnjačku djecu u Podrinju.

Također, naveo je da treba ojačati rad postojećih, te osnovati institut u Mostaru, čime bi se dodatno ojačalo Zajednicu na prostoru u dolini Neretve. Iznimno je važan i rad fakulteta Islamske zajednice, a sve je očitija potreba za osnivanjem fakulteta u Beču, na kojem će se na njemačkom jeziku školovati imami.

“Morat ćemo se pozabaviti dijasporom. Mnogo našeg naroda se neće vratiti u BiH. Ako im mi ne budemo pomogli da imaju veze sa domovinom oni će to naći negdje drugo. Zemlje Zapadne Evrope, Austrija, Njemačka itd. traže rješenje za muslimane u Evropi i smatraju da Islamska zajednica u BiH može dati više na tom planu. Od nas se očekuje da napravimo nekoliko iskoraka kad je to u pitanju,” kaže reisu-l-ulema.

Istakao je da Islamska zajednica mora imati svoj muzej i njegovati svoj izričaj u muzici i umjetnosti.

“Mi smo evropski narod i naš put je put evropskih integracija. Evropa će nas više prepoznavati i više se za nas interesirati ukoliko, kao narod, budemo razvijali ove kulturne oblike. Islamska zajednica treba i tim jezikom komunicirati s evropskim kulturama i narodima,” kazao je reisu-l-ulema.

Ocijenio je da je za ljude koji žive u dijaspori važan dobar razvoj Media centara IZ-e, koji sažima elektronske i printane medije, a u planu je i pokretanje televizije.

Možda vam se svidi

avatar