Mevlut Cavusoglu: “Okončat ćemo operaciju tek kada se teroristi YPG/PKK-a povuku”

Saglasni smo u vezi s prikupljanjem teškog oružja YPG-a, uništavanjem njihovih položaja i utvrda – rekao je Cavusoglu novinarima nakon današnjeg sastanka delegacija SAD-a i Turske u Ankari, javlja Anadolu Agency.

Na sastanku je dogovoreno da će turska operacija “Izvor mira” na sjeveru Sirije biti obustavljena na 120 sati.

Međutim, privremena obustava operacije ne znači povlačenje naših vojnika i naših snaga. Tamo ćemo i dalje biti, nastaviti djelovati – kazao je Cavusoglu, napominjući da privremena obustava operacije nije primirje jer, kako je kazao, primirje se može praviti samo između dviju legitimnih strana.

Naglasio je da Turska nikada neće ulaziti u bilo kakve pregovore s teroristima.

Predsjedniku SAD-a Trumpu smo jasno kazali da nećemo ulaziti u pregovore s bilo kakvim teroristima – istakao je Cavusoglu.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u Ankari je danas primio potpredsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Mikea Pencea. Sastanak dvojice zvaničnika trajao je oko sat i 40 minuta. Prijemu je prisustvao i specijalni izaslanik SAD-a za Siriju James Jeffrey. Nakon prijema je održan sastanak delegacija dviju zemalja.

Pence i državni sekretar SAD-a Mike Pompeo su u službenu posjetu Republici Turskoj doputovali danas, a u srijedu je u Tursku doputovao i savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Robert O’Brien, koji se sastao sa šefom turske diplomacije Mevlutom Cavusogluom, turskim ministrom odbrane Hulusijem Akarom i glasnogovornikom Erdoganovog ureda Ibrahimom Kalinom.

Turske i američke delegacije u Ankari su razgovarale o nizu bilateralnih tema, kao i o situaciji u Siriji.

Možda vam se svidi

Leave A Reply