6.8 C
Kakanj
Subota, 8 Maja, 2021

Metalno Zenica – Od nosioca razvoja do milionskih dugova

Metalno Zenica, nekada nosilac razvoja metalne industrije u srednjoj Bosni, posljednjih nekoliko godina grca u milionskim dugovima.

Deceniju nakon privatizacije preduzeće je na koljenima, a radnici u štrajku. Za sada nema svjetla na kraju tunela.

Pogoni “Metalnog” prazni su sredine decembra i još nije izvjesno kada će se radnici vratiti na svoja radna mjesta. Čeka se potez Uprave.

Radnici potražuju osam plaća, a doprinosi nisu uplaćivani duže od pet godina. Oko 175 uposlenih traže minimum po hiljadu maraka kako bi nastavili proizvodnju. U međuvremenu, Metalno gubi ugovore. Posljednji vrijedan pet miliona eura sa naručiocem iz Kazahstana raskinut je ovih dana. I većinski vlasnici, četiri investicijska fonda, traže da se nastavi proizvodnja.

2015. bila je najteža za Metalno od privatizacije prije desetak godina. Krajem ljeta krenule su i česte obustave proizvodnje, koje su zategle odnose između uprave i radnika. Kantonalno tužilaštvo je u avgustu zaprimilo prijavu protiv direktora i izvršnog direktora zbog navodnih nezakonitosti u radu.

Slamka spasa mogla bi biti prodaja benzinske pumpe, koja je u toku, odakle bi se izmirio dio obaveza. Dok hale Metalnog zjape prazne, a direktor poziva na nastavak proizvodnje, iz vijeća radnika najavljuju novu krivičnu prijavu. Nova će uz direktora obuhvatiti i nadzorni odbor, kojeg smatraju dobrim dijelom odgovornim što je Metalno dovedeno na rub stečaja.

(TV1.ba)

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO