Mesić: Oni koji žele oteti dio Kosova ili BiH žive u velikoj zabludi

– Sasvim je jasno da se granice ne mogu mijenjati, ali imate one koji misle ponovo da se granice BiH mogu promijeniti. To, nažalost, forsiraju određeni krugovi u BiH, odnosno u HDZBiH. Predsjednik te stranke Dragan Čović ide na proslavu Dana Republike Srpske, a to je dan kada je počelo razaranje BiH. I on tamo, zajedno sa ambasadorom Hrvatske, ide Dodiku na noge. To je totalna zabluda, a ja postavljam pitanje gdje oni žive – rekao je.

Mesić je naglasio da se, ako je arhitektura granica u Evropi završena, onda ne mogu mijenjati ni granice BiH.

– Ta određena politika koja je bila za vrijeme Mate Bobana, koja je htjela razbijati BiH i kasnije stvoriti treći entitet, u stvari je protuhrvatska politika. Što bi, u stvari značilo, stvoriti treći entitet u sadašnjem entitetu Federacija BiH. Kako odrediti granice, kad se te granice nisu mogle promijeniti u ratu? Kako ih sada promijeniti? To je jedna iluzija. Koji je to entitet u koji neće doći Posavina iz koje je iseljeno 300.000 Bošnjaka i 200.000 Hrvata? A niko ne postavlja pitanje šta je s tim ljudima, šta je s njihovom imovinom -kazao je on.

Mesić kaže da se odaziva na skupove kao što je Baku forum i zalaže se za principijelnu poitiku koja se tiče regiona, piše “Tuzlanski.ba“.

– Nekad je to manje, nekad više uspješno, ali je bitno istaknuti da svi oni koji danas žele oteti dio Kosova ili BiH žive u velikoj zabludi – zaključio je Mesić.

Možda vam se svidi

Leave A Reply